latinica  ћирилица
18/12/2014 |  17:24 | Аутор: СРНА

Почело суђење Оливеру Ивановићу и још четворици Срба

Пред Основним судом у Косовској Митровици данас је, читањем оптужнице, почело суђење лидеру Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" Оливеру Ивановићу и још четворици Срба, оптужених за ратне злочине, убиства и покушаје убиства.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Судским вијећем предсједава судија Еулекса Роксана Комша.

Адвокат Љубомир Пантовић изјавио је да ће одбрана бити заснована на закону, а не по систему "рекла-казала", као што је наведено у оптужници.

Небојша Влајић, адвокат Оливера Ивановића, рекао је да је оптужница, ван сваке сумње, заснована на непостојећим доказима и да представља директну потврду кршења људских права оптуженог Ивановића и остале четворице Срба.

Оптужени се терете да су починили нека од најтежих кривичних дјела 1999. и 2000. године.

Ивановићу је стављено на терет да је 1999. године у региону Косовске Митровице починио кривично дјело ратног злочина над цивилним становништвом.

Оптужницу против Ивановића поднио је међународни тужилац Џонатан Рател. Уколико суд прихвати наводе оптужнице, Ивановић би могао бити кажњен од пет година затвора до доживотне робије.

Остала четворица Срба Драгољуб Делибашић, отац и син Илија и Небојша Вујачић, те Александар Лазовић оптужени су за убиство и покушај убиства у Косовској Митровици у периоду од краја 1998. до завршетка бомбардовања 1999. године.

На првом појављивању пред судом сва петорица оптужених Срба изјаснила су се да нису криви за дјела која им се стављају на терет.