latinica  ћирилица
18/12/2014 |  17:52 | Аутор: СРНА

Бајатовић: Изградња "Јужног тока" биће помјерена за годину или двије

Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић изразио је очекивање да ће изградња гасовода "Јужни ток" бити помјерена за годину или двије, док пројекат поново не заживи.

"Гасовод `Јужни ток` ће се градити на овај или онај начин и око тога нема дилеме", рекао је Бајатовић, наглашавајући да није угрожено снабдијевање Србије гасом.

Напомињући да се често поставља питање колико је Србија оштећена због обуставе "Јужног тока", Бајатовић је указао да је највећа штета ако тог гасовода не буде, а да је укупан ризик Србије од тог пројекта, укупне вриједности 2,2 милијарде евра, сведен на 30 милиона евра, што је добро за земљу.

"Ми смо у великом проблему ако се овај пројекат не реализује. Добро је што за сада функционише транзит преко Украјине, што Банатски двор функционише и што је скоро пун и што домаћа производња износи 1,3 милиона кубних метара на дан", рекао је Бајатовић.

Према његовим ријечима, Србији су враћене испоруке гаса из Русије у пуној мјери послије поремећаја у испорукама гаса у Украјини, преносе београдски медији.

"Нисмо угрожени када је реч о снабдевању гасом", рекао је Бајатовић, додајући да је "Гаспором" Србији поново опростио 60 милиона евра камате за непреузете, а уговорене количине гаса, као и да је прошле и претпрошле године опростио 50 милиона и 70 милиона евра, што би требало имати у виду.