latinica  ћирилица
18/12/2014 |  18:20 | Аутор: Политика

Србија: Стиже арапска банка, али не и исламско банкарство

Исламске банке, којих је све више у Европи, у пословању се држе шеријатских прописа и клијентима не позајмљују новац уз камату, већ заједнички улажу у добра или послове.

Долазак прве арапске банке у Србију, по свему судећи, не значи да ће примијенити принципе исламског банкарства, а један од основних је – пословање без камате. „Мирабанк а. д.”, чији је оснивач део међународне „Ројал групе”, са седиштем у Абу Дабију, поднио је захтјев за добијање дозволе за рад и тај поступак је у току, кажу у Народној банци Србије.

– У поступку по захтјеву за добијање прелиминарног одобрења, оснивачи су НБС доставили, између осталог, приједлог програма активности  и пословне политике нове банке у којима су, између осталог, навели да је стратегија нове банке да послује као универзално оријентисана банка која би својим клијентима на тржишту у Србији нудила услуге комерцијалног и инвестиционог банкарства у складу с прописима Републике Србије, као и све банке у Србији – кажу у НБС.

Принципи исламског банкарства, иначе, умногоме се разликују од овом подручју познатих  конвенционалних начина пословања. Ти принципи, осим државних, подразумијевају прије свега поштовање вјерских прописа. У бројним случајевима, оно што је забрањено вјерницима, забрањено је и банкарима. На примјер, као што муслиман не смије да конзумира алкохол, тако ни банкар не смије да инвестира у производњу алкохола. Како по шеријату новац не представља вриједност сам по себи, забрањено је и „стварање новца од новца”, односно узимање камате.
Уместо тога, исламска банка и клијент улазе у партнерски однос и заједнички купују добро или инвестирају у посао. Клијент банке, између осталог, може да откупљује постепено банчин удио у власништву или ће банка, ако се ради о пословном улагању, са клијентом делити добитак, али и губитак.  

Било би интересантно обезбиједити присуство једне такве банке на српском тржишту, а и самој банци било би у интересу да понуди клијентима нешто што није присутно у Србији, сматра професор др Зоран Грубишић, продекан за научноистраживачки рад и међународну сарадњу на Београдској банкарској академији.

– Њихов банкарски производ заснован је више на стратешкој оријентацији банке према клијентима, према привреди првенствено, гдје се заједнички са клијентом дели ризик и учествује у профиту, тако да постоји јача веза између банке и клијената и мање ризика о питању пласирања такозваних лоших кредита којима смо ми доста оптерећени, и банке појединачно и цијели банкарски сектор. Потпуно је другачији принцип функционисања и уласка банке у операције са клијентима. Они су заинтересовани да дугорочно зарађују, ако је у питању квалитетан клијент и квалитетан пројекат, да се остварује профит који банка дијели са клијентом. Сасвим је другачија ситуација у односу на проблеме којима су због лоших кредита затрпане банке не само код нас него већ и у региону, па и у Европи – каже професор др Грубишић.

Исламским банкама недозвољено је још и шпекулативно пословање, инвестиције морају бити, колико је то могуће, сигурне и ослобођене неизвјесности, пословање је засновано на реалним, материјалним вриједностима. Наравно, банкама које послују по прописима ислама, није забрањено да остварују профит, само им је забрањено да то чине путем наплате камате. На овај начин у свијету послује више од 300 банака, највећим дијелом смјештених у арапским земљама, али и у САД, Аустралији, Великој Британији и Француској.

Једина исламска банка у нашем региону је „Босна Банк Интернатионал”, чије је сједиште у Сарајеву. У разговору за „Политику”, њен генерални директор Амер Буквић истиче да осим што производи ББИ банке не садрже камату, новац је увијек покривен материјалном вриједношћу и њиме се никад не финансира нешто што је штетно по човјека и друштво.
– У пракси, ББИ банка финансира своје клијенте, физичка лица и корпорације, путем Уговора о умањујућем партнерству. Примјера ради, реализујући умањујуће партнерство ББИ банка и клијент учествују у куповини куће, стана, аутомобила, машина, кућних апарата, уз обећање клијента да ће у наредном периоду откупљивати власништво банке у том партнерству и да ће плаћати ренту за њен дио власништва који он користи. Та рента коју клијент плаћа је профит банке. Рента се може фиксно одредити до краја периода партнерства, а може се везати за одређени показатељ на који ниједна страна нема утицаја, тако да се корекција врши у договореном периоду – наглашава Буквић.

Уколико дође до кашњења у отплати, клијент плаћа пенале, али они не улазе у годишњи биланс банке, већ се усмјеравају у добротворне фондове, јер се и пенали сматрају врстом камате и не могу бити приказани као зарада банке.

Клијенти свих вјера

С поносом можемо рећи да клијенти наше банке припадају свим етничким и вјерским групама из разних привредних грана. Тренутно, наш портфолио и за физичка и за правна лица се не разликује пуно од портфолија конвенционалних банака. Ми имамо готово све производе, као и конвенционалне банке, али су сви у складу са исламским принципима пословања и одобрени су од стране Шеријатског одбора, каже Амер Буквић.