latinica  ћирилица
18/12/2014 |  18:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Кинески премијер Ли завршио посјету Београду

Премијер Кине Ли Кећијанг завршио је тродневну посјету Београду, током које је учествовао на Самиту Кине и земаља централне и источне Европе, и разговарао са предсједником и премијером Србије Томиславом Николићем и Александром Вучићем. Кинески премијер је разговарао и са предсједником Српске Милорадом Додиком.
Ли Кећијанг почасни грађанин Београда - Фото: ТАНЈУГ
Ли Кећијанг почасни грађанин БеоградаФото: ТАНЈУГ

На крају посјете кинеском премијеру градоначелник Београда уручио је Повељу почасног грађанина, а претходно током дана Ли је са премијером Србије свечано отворио Пупинов мост, који повезује Борчу и Земун, а оцијењен је као мост пријатељства два народа.

Кинески премијер похвалио је Србију за одличну организацију самита, на којем је договорено даље продубљивање сарадње Кине и региона, као и низ конкретних пројеката.

У оквиру билатералне посјете Србија је са Кином потписала 13 споразума из разних области, од изградње нове термоелектране у Костолцу до издавања дозвола за извоз српске јагњетине у Кину.

Кинески премијер Ли је у више наврата током боравка у Београду подвукао традиционално дубоко пријатељство кинеског и српског народа, као и жељу за даљим унапређењем сарадње двије земље.

Ли је рекао да је спреман да подстиче компаније из Кине да инвестирају у регион, чиме би се допринијело отварању радних мјеста и уједно помогло уласку кинеских производа на међународно тржиште.

Вучић је поручио да ће Србија учинити све да се пројекти који су договорени током посјете кинеског премијера остваре на најозбиљнији и најквалитетнији начин, јер ће сваки од њих бити корак ка модернизацији државе и бољој економији.

Истако је и да ће ову недјељу многи запамтити као посебну и да ће бити уписана у историју као недјеља у којој се догодила права прекретница и направљена промјена.

Посјета кинеског премијера Србији имала је великог одјека и у међународним медијима, који су известили о намјери Кине да појача сарадњу са регионом централне и источне Европе.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Владе Кине Ли Кећијанг оцијенили су да је привредна и економска сарадња Републике Српске и Кине у успону.