latinica  ћирилица
18/12/2014 |  21:46 | Аутор: Агенције

Убијена три лидера "Исламске државе"

У ваздушним нападима на положаје "Исламске државе" у Ираку погинула су тројица вођа те групе, рекао је шеф америчког здруженог штаба генерал Мартин Демпси.
Исламска држава - Фото: AP
Исламска државаФото: AP

Демпси је за лист "Вол стрит џурнал" рекао је да су команданти убијени у посљедњих неколико седмица.

Он је додао да су циљеви напада, у којима су лидери "Исламске државе" убијени, били спречавање групе да сама организује нападе, прекид путева снабдијевања бораца и финансирања.

"Напади су пореметили њихове планове, те команду и контролу", рекао је Демпси.

Курди потискују трупе Исламске државе

Снаге ирачких Курда које се боре против групе Исламска држава успјеле су да потисну исламисте са стратешки важне планине Синџар и да отворе коридор како би хиљаде припадника јазидске мањине могле да оду одатле, саопштили су курдски званичници.

Десетине хиљада Јазида су остали заробљени на тој планини још од почетка августа, када је ИД заузела градове Синџар и Зумар и натјерала локално становништво у бјекство, преноси АП.

Многи од њих су касније евакуисани авионима, али је ипак више хиљада људи остало на планини.

Снаге ирачких Курда су сада отвориле пут ка ослобађању града Синџара који се налази у подножју истоимене планине, наводи АП.

Трупе курдских милиција, пешмерга, уз подршку америчких ваздушних удара, јуче су покренуле операцију за поновно заузимање Синџара, преноси Танјуг.

Високи курдски званичник Масрур Барзани потврдио је за АП да су курдске снаге успјеле да потисну ИД и пробију коридор до планине.