latinica  ћирилица
18/12/2014 |  22:17 | Аутор: Б92

Бундеслига: Милијардер преузима Хофенхајм

Милијардер Дитмар Хоп добио је зелено свјетло да преузме већинску контролу над Хофенхајмом наредне сезоне послије дводеценијског одлагања.

Упрос стриктној контроли власништва клубова у Бундеслиги, Хоп, кооснивач компаније САП, испуњава једно од изузетака правила, познато као "50+1".

"Кључно за процјену захтјева Хофенхајма је то што је Дитмар Хоп преко 20 година пружао значајну финансијску подршку како за професионалне, тако и аматерске тимове клуба", стоји у саопштењу Бундеслиге.

Под садашњим правилима, ниједан индивидуалац или компанија не смију да имају већински удио у неком клубу Бундеслиги, осим ако нису били инвеститори у у посљедњих 20 година јер лига жели да избјегне привлачење инвеститора који имају краткорочне планове.

Једини приватни клубови у Бундеслиги тренутно су Бајер Леверкузен и Волфсбург.

"Према одбору Бундеслиге, услови за изузетак за правило 50+1 су испуњени. По том правилу, већински однос гласова остаје самом клубу. О свим осталим изузецима одлучује бод лиге послије захтјева у којима је виђен значајна подршка клубу у временском периоду од више од 20 година", наглашава се у саопштењу.

Хофенхајм је уз велику помоћ Хопа прошао кроз све ниже лиге и ушао је у Бундеслигу 2008. године. Тренутно држи седмо мјесто на табели.