latinica  ћирилица
19/12/2014 |  08:59 | Аутор: Oslobodjenje

Човић: Касни се са формирањем власти

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да је план ове странке био да се до краја године дефинише основа власти на свим нивоима и оцијенио да су направљене неке "грешке у корацима", због чега то неће бити реализовано.

Човић је навео да је план био да до краја године у кантонима буду у потпуности изабрана руководства, кандидати за Дом народа, мандатари и да потенцијално буду "завршене" владе, које би до краја 2014. имале нацрте буџета, а да извршна власт на нивоу БиХ буде формирана закључно са јануаром.

Кашњења у формирању власти на нивоу Федерације БиХ, према његовим ријечима, немају везе са сложеношћу система.

"Ако смо се опредијелили да једну коалицију предводи ХДЗ, а другу СДА и ДФ као партнери, нема разлога да нас сложеност система развуче на неколико мјесеци", сматра Човић, који је хрватски члан Предсједништва БиХ.

Он је за сарајевско "Ослобођење" рекао да у ХДЗ БиХ још нису разговарали о носиоцима функција, већ да се баве потенцијалним ресорима.

"На нивоу Савјета министара БиХ наш је став да имамо три министарске позиције и четири замјеничке. Ниједном ријечју са партнерима нисмо разговарали који су то ресори", рекао је Човић, потврђујући да је изнио став да ће ХДЗ БиХ инсистирати на мјесту министра иностраних послова.

Човић је рекао да је ХДЗ са партнерима на нивоу ФБиХ договорио да му у федералној Влади припадне шест министарских позиција - пет хрватских и једна српска, али да није разговарано о томе које су то позиције.