latinica  ћирилица
19/12/2014 |  10:32 | Аутор: Агенције

Николићев план за Косово почетком 2015. године

Предсједник Србије Томислав Николић предложиће почетком идуће године премијеру Александру Вучићу Нацрт нове политичке платформе за статус Косова и Метохије у оквиру Србије.

Идеја шефа државе је да то буде оквир који би требало да доради Влада и да га изнесе пред Скупштину Србије.

"Вечерње новости" наводе да ће са новим стратешким документом држава изаћи пред јавност када Брисел јасно саопшти шта конкретно очекује од Србије када је ријеч о коначном статусу Косова и Метохије, односно када ЕУ објелодани да Србија мора да потпише правно обавезујући уговор о нормализацији односа са самопроглашеним Косовом.

План је да нову косовску платформу српски државни званичници заступају и у предстојећим преговорима са Бриселом.

Предсједник Србије Томислав Николић најавио је у изјави за недјељник НИН да ће Влади ускоро предложити свој коначни приједлог рјешења питања Косова и Метохије. "На том предлогу интензивно радим, јер смо већ негде на ивици и свако наше следеће попуштање могло би да значи да смо се помало прећутно са много чиме сагласили", рекао је Николић.

Николић је оцијенио да би Србија требало поново да повуче "црвену линију" и изнесе посљедњу понуду испод које неће ићи с обзиром на то да, по њему, постоји опасност да Брисел суочи Београд са захтјевом да се одрекне Косова и Метохије зарад чланства у ЕУ.