latinica  ћирилица
19/12/2014 |  11:05 | Аутор: СРНА

ЦИК: Потврђен избор делегата за Дом народа БиХ и Вијеће народа РС

Централна изборна комисија БиХ потврдила је данас у Сарајеву резултате посредних избора у Републици Српској за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ и Вијеће народа Српске, саопштено је из Комисије.

У Дом народа Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске изабрани су Средоје Новић, Небојша Радмановић, Драгутин Родић, Огњен Тадић и Дарко Бабаљ.

Према потврђеним резултатима у Вијеће народа Републике Српске из реда српског народа изабрани су Живко Марјанац, Лазо Марић, Перо Петровић, Мирко Којић, Љубица Миљановић, Зоран Трифуновић, Милан Ђукић и Војислав Глигић.

Бошњаке ће у Вијећу народа у наредне четири године представљати Кемо Чамџија, Мујо Хаџиомеровић, Касим Салкић, Анита Хоџић, Самир Баћевац, Елведин Хамзић, Мухамед Ибрахимбеговић и Енес Суљкановић.

Из реда хрватског народа у Вијеће народа изабрани су Нада Тешановић, Горан Милошевић, Жељко Стипић, Предраг Глухаковић, Томислав Томљановић, Иво Камењашевић, Давор Чордаш и Мијо Перкунић, а из реда осталих Александра Далшашо Лепир, Јована Чаркић, Раденко Рикић и Дубравка Мацановић.

Давор Чордаш и Предраг Глухаковић прије два дана изабрани су за министре у Влади Републике Српске, па ће због неспојивости функције министра и делегата морати да се одрекну једне.

Портпарол ЦИК-а Максида Пирић навела је да ће свим изабраним делегатима бити уручена изјава о прихватању или одбијању мандата.

"У случају да је ријеч о раније освојеном мандату у Народној скупштини, изабрани делегат може поднијети оставку", рекла је Пирићева Срни и додала да постоји могућност и да ЦИК по службеној дужности утврди престанак мандата због неспојивости функција.