latinica  ћирилица
19/12/2014 |  11:52 | Аутор: Агенције

Сирија: Милион рањених у сукобима

У грађанском рату у Сирији рањено је милион људи, а болести се шире зато што медицинске залихе не стижу редовно до пацијената, саопштила је данас Свјетска зравствена организација.
Избјеглице у Либану (илустрација) - Фото: AP
Избјеглице у Либану (илустрација)Фото: AP

Пад процента вакцинације са 90 одсто прије рата на 52 одсто ове године и загађена вода погоршавају ситуацију и омогућавају ширење тифуса и хепатитиса, изјавила је Елизабет Хоф, представник СЗО за Сирију.

Више од 200.000 људи погинуло је у рату у Сирији. Криза је почела у марту 2011. године демонстрацијама против сиријског предсједника Башара ал Асада, а потом прерасла у грађански рат.

"У Сирији постоји милион повријеђеих људи као директан резултат рата. Можете да их видите када путујете том земљом. Видите много ампутација. То је највећи проблем", рекла је Хофова.

Она је додала да колапс здравственог система значи да је лијечење од повреда и болести нередовно. Широм Сирије више не ради више од половине јавних болница.

Хофова је рекла да сиријске власти и даље блокирају испоруку хуманитарних конвоја са хируршким залихама и завојима у подручја под контролом побуњеника.

Хуманитарни радници кажу да власти у Дамаску сматрају да би та опрема била искориштена као помоћ побуњеницима. Сиријски званичници нису били доступни за коментар.

Широм Сирије регистровано је више од 6.500 случајева тифуса ове године и 4.200 случајева малих богиња, што је најсмртоноснија болест за сиријску дјецу, рекла је Хофова.

Забиљежен је само један случај дјечије парализе послије акције вакцинисања у овој години, али су се појавиле нове болести, попут мијазе, тропске болести коју преносе муве. Десет случајева овог обољења регистровано је у предграђу Дамаска.