latinica  ћирилица
19/12/2014 |  12:23 | Аутор: Агенције

Лавров: Нема притисака Русије на Србију (ВИДЕО)

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је у разговору са српским шефом дипломатије Ивицом Дачићем, да Москва не врши политички, ни економски притисак на Србију када је ријеч о европском опредјељењу Београда.
Министар Ивица Дачић и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров - Фото: РТС
Министар Ивица Дачић и шеф руске дипломатије Сергеј ЛавровФото: РТС

Оцијенио је да је предсједавање Србије ОЕБС-у велики изазов, али да Београд може да буде фер посредник у рјешавању конфликата.

"Ми се тиме не бавимо. То је неоколонијалиститчно схватање. Сарађујемо у усаглашавању споразума који су узајамно корисни за обје стране и није коректно говорити о политичком утицају", рекао је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре у Москви, коментаришући изјаву њемачке канцеларке Ангеле Меркел , да Русија покушава извршити политички и економски притисак на Србију.

Дачић је такође напоменуо да Русија не врши никакав притисак на Србију када је ријеч о европском опредјељењу Београда. "Никада ни од једног руског званичника нисмо чули приједлог или захтјев - Европска унија или Русија", додао је српски шеф дипломатије.

"Да буде потпуно јасно, желимо развој односа са Русијом који не иду на штету ниједној страни", додао је Дачић.

Лавров је оцијенио да је предсједавање Србије ОЕБС-у велики изазов, али да Београд може да буде фер посредник у рјешавању конфликата.

Такође, рекао је да је званични Београд потврдио да ће, када дође на чело ОЕБС-а, радити објективно и непристрасно, преноси Танјуг.