latinica  ћирилица
19/12/2014 |  13:56 | Аутор: Агенције

Тузла: Испуњење захтјева или исељење из земље

Радници пропалих фирми са подручја Тузланског кантона иселиће из БиХ уколико им кантонална влада до 24. децембра не исплати обећану једнократне помоћи од по 400 КМ. Радници Фабрике обуће "Аида", Фабрике детерџената "Дита" и Ливнице челика из Тузле, те Фабрике намјештаја "Коњух" из Живиница рекли су да ће своја права покушати остварити другим начином борбе - исељењем из БиХ.
Тузла - протест радника фабрике "Аида" - Фото: klix.ba
Тузла - протест радника фабрике "Аида"Фото: klix.ba

Обесправљени радници у обраћању новинарима саопштили су да желе да напусте БиХ и да су већ прослиједили захтјеве према једном броју европских амбасада, Канцеларији високог представника у БиХ, те Канцеларији ЕУ за помоћ обесправљеним радницима.

Предсједник Синдиката "Коњуха" Мујо Гаврановић рекао је да очекује од ових институција да изврше притисак на власти или им омогуће да "изађу" из БиХ.

"Сматрамо да смо грађани другог реда, јер смо и ми и наше породице доведене на руб егзистенције", рекао је предсједник Синдиката радника "Дите" Џевад Мехмедовић, док је предсједник Синдиката Ливнице Зикрија Ђуловић истакао да ће доћи до границе и скочити у Саву или ће се вратити кућама и предузети неке радикалније мјере.

Кантонална влада је раније упутила допис путем којег се забрањује свако даље окупљање, протести као и блокирање саобраћајница.

Радници "Аиде" данас су, упркос упозорењу, прослиједили захтјев Министарству унутрашњих послова Тузланског кантона за окупљање у понедјељак, 22. децембра, јавили су локални медији.