latinica  ћирилица
19/12/2014 |  15:03 | Аутор: РТС

Рат „Епла“ и Би-Би-Сија

Тајна истрага екипе Би-Би-Сијеве „Панораме“ открила је да радници у фабрикама „Еплових“ снабдјевача у Кини и даље раде у нехуманим и тешким условима, често радећи и 16-часовне смјене.

Први човјек америчког технолошког џина каже да је дубоко увређен оптужбама британске телевизије.

Документарац Еплова прекршена обећања (Apple's Broken Promises), емитован на Би-Би-Сију, показао је да се од радника који раде у „Пегатроновим“ фабрикама уобичајено тражи да раде изузетно дугачке и напорне смјене, са врло мало нерадних дана, а забиљежени су и случајеви запошљавања малољетника, као и лоши санитарни услови.

Један од прикривених убачених радника који је сарађивао са екипом британске телевизије натјеран је да ради 18 дана без слободног дана, док је други често радио 16-часовне смјене. Један репортер открио је да је 12 радника дијелило исту свлачионицу.

У другом дијелу извјештаја, тим је путовао у индонежански рудник гдје су и дјеца запошљавана и радила у изузетно опасним условима. Репортери тврде да се калај добијен илегалним ископавањем користи у производњи „Еплових“ производа.

Убрзо након емитованог документарца огласио се Тим Кук, први човјек „Епла“.

„Дубоко смо увријеђени што се у документарцу наводи на закључак да је 'Епл' прекршио обећање дато радницима у свом ланцу производње и да је преварио муштерије на било који начин“, наводи се у саопштењу.

„Извјештај екипе Панораме имплицира да 'Епл' не ради ништа на поправљању радних услова. Могу да вам кажем да то уопште није тачно“, објашњава један од извршних директора компаније Џеф Вилијамс.

Би-Би-Сијев извјештај и видео-материјал показао је и да су радници од умора почели да спавају након дванаесточасовних смјена на производној линији „ајфона 6“.

Вилијамс истиче да је „Епл“ успио да исконтролише недјељно радно вријеме за више од милион радника који учествују у цијелом ланцу производње њихових производа. Успјели су да своје добављаче натјерају да испоштују 60-часовну радну недјељу у 93 одсто случајева.

„Још морамо да радимо на томе. И хоћемо! Ми директно запошљавамо око 1.400 производних радника у Кини, који су талентовани инжењери и менаџери, од којих захтијевамо да пријављују све случајеве безбједносних ризика, злостављања или кршења радничких правила“, навео је Вилијамс.

Према његовим ријечима, ниједна друга компанија се не труди као „Епл“ да осигура праведне и безбједне радне услове и да открије и истражи проблеме и исправи их.

Што се тиче илегалних рудника на индонежанском острву Бангка у којима се запошљавају и дјеца, Вилијамс истиче да је „Епл“ још раније јавно саопштио да калај из Индонезије се користи у производњи њихових уређаја, као и да дио испорука те руде сигурно долази из илегалних рудника.

„Десетине хиљада рудара запослени су у рудницима који преко великог броја посредника продају руду топионицама, које снабдијевају произвођаче компоненти за наше, али и производе других компанија. Проблем је што власти Индонезије не обраћају пажњу на то, а корупција је широко распорстрањена у целом ланцу снабдијевања“, каже Вилијамс.

Како је истакао, „Епл" је неколико пута слао своје тимове у исте руднике које је Би-Би-Сијева екипа посјетила. Наши људи су били згрожени условима и одавно су указали на тај проблем.

„'Епл' има двије могућности. Да од свих својих снабдјевача компоненти захтијева да набављају калај из других извора и заобиђу индонежанске руднике. То би уједно био и најлакши и најјефтинији начин, јер бисмо били ослобођени одговорности. Друга могућност је да останемо са њима у послу и да покушамо да утичемо на друге компаније које од њих купују да заједно промијенимо стање“, закључује се у „Епловом“ саопштењу.