latinica  ћирилица
19/12/2014 |  15:15 | Аутор: Независне

Сљедеће године ће бити рођена прва беба са три родитеља

Најновија достигнућа у пољу генетике научницима су омогућила да приликом вјештачке оплодње користе гене једног оца и двије мајке.

Прва беба са три родитеља (двије мајке и једним оцем), биће рођена у Великој Британији сљедеће године, а ова земља је најавила серију закона, првих такве врсте у свијету, који се тичу ове проблематике.

Велика Британија је донијела закон о томе како у оваквим случајевима дјететови легални старатељи могу бити само два родитеља, пише Кликс.

Нова достигнућа кад је у питању умјетна оплодња раде на томе да се боре против ријетких генетских поремећаја који се могу пренијети са мајке на дијете, тако да се користи генетички материјал треће мајке. Научници то описују "ханзапластом" за све оне генетичке предиспозиције које би могле довести до неке деформације или поремећаја.

Ова процедура је свугдје у свијету илегална, а научници су прилично скептични у вези с тим какве ће ово утицаје имати на дијете. Ипак, засада је ово потенцијално најбољи начин ради превенције неких болести и ријетких генетских обољења.

"Морате знати да ово није третман, него начин превенције насљедњих генетских обољења", каже професор Еван Снyдер, који процјењује како је потребно још од двије до пет година истраживања у овој области прије него што би ова процедура могла постати масовна и уобичајена.