latinica  ћирилица
19/12/2014 |  16:03 | Аутор: РТРС

Испирање мозга вјерском индоктринацијом у хрватским школама

Удружење Протагора медијима је послала фотографије снимљене у Основној школи "Никола Хрибар" у Великој Горици. На ходнику школе, као што се види из приложених фотографија, постављен је плакат с натписом "Школа ме припрема за...", те су ученицима понуђени одговори којима могу наставити ову реченицу.

Међу понуђеним "одговорима" су плакати с порукама "за истинског вјерника", "за пожртвовног свештеника" и "за честитог домољуба". Плакати су одреда украшени католичком иконографијом; ту су Исус (на крсту и без крста), Госпа, папа Фрањо, али и усташки колаборациониста Алојзије Степинац којег је Католичка црква прогласила блаженим, пише Индекс.

И Исус је "хрватски домољуб"

"Из свега можемо закључити да успркос Уставу и законима Републике Хрватске у јавном школству службена религија католичанство, односно да су јавне школе подређене индоктринацији ученика у католичку идеологију при чему се католичанство повезује с национализмом, а Исус  проглашава ни мање ни више него честитим "домољубом", наравно, хрватским "домољубом" – а каквим друго?", поручују из удружења Протагора.

панои у школама

Весна Пуховски, предсједница Протагоре, истиче да овај случај нису пријавили ресорном Министарству образовања, науке и спорта. Не виде у томе поенту, с обзиром да министар Ведран Морнар није ни након неколико мјесеци успио ријешити проблем спорног уџбеника за вјеронауку за осми разред "С Кристом у живот", у којем  атеисте проглашавају неморалним егоистима и кривцима за нацистичке злочине у Аушвицу, те позивају на искорјењивање атеизма и свођење броја атеиста на најмању могућу мјеру.

Индоктринирају дјецу и тиме се хвале

"Ове седмице свједоци смо још једног облика систематског подређивања јавног школства католичкој индоктринацији – наиме 16. децембра одржан је сад већ редовни сусрет кардинала Бозанића с директорима вртића, основних и средњих школа у Загребу, гдје је пред помоћником министра образовања, пред директором Агенције за васпитање и образовање, те предсједницом Удружења хрватских средњошколских директора афирмисана систематска индоктринација дјеце у католичку идеологију у јавним васпитно-образовним установама Републике Хрватске при чему се бивша министарка и директорка VII. загребачке гимназије, Љиља Вокић похвалила заједничким (Црквеним и властитим?) сузбијањем здравственог васпитања у хрватским школама", истиче Пуховски.

Није то, додаје предсједница Протагоре, ни најмање омело представника Владе који је сједио у првом реду. "Представници јавних институција тако пред камерама поздрављају афирмисање дискриминације у јавним васпитно-образовним установама у Републици Хрватској, а јавна телевизија у свом централном Дневнику о томе извјештава као да је ријеч о најнормалнијој ствари јер се у Хрватској систематско кршење Устава и дискриминација оних који се не желе подвргнути неслужбено службеној католичкој идеологији, као и оних које та идеологија систематски дискриминише, неслужбени неписани закон изнад писаних закона ове државе која на сваком кораку сама себе негира", закључује Пуховски.