latinica  ћирилица
19/12/2014 |  17:23 | Аутор: РТС

"Краљица мучења" у врху ЦИА?

Новинар америчког "Ен-Би-Сија" тврди да је жена чији је идентитет непознат јавности, и која је и данас високи официр ЦИА задужен за борбу против тероризма, била покретач коришћења садистичких метода испитивања затвореника.

Неидентификована жена одговорна је за огромне пропусте у обавјештајном раду, са трагичним посљедицама за Сједињене Америчке Државе, магазин Њујоркер преноси истраживање новинара истраживача Ен-Би-Сија.

Она је покретач коришћења симулације дављења, односно "вотербординга", и других садистичких метода испитивања која је Барак Обама описао као "мучење".

У Пољској је лично учествовала у мучењу Халида Шеика Мухамеда, "архитекте" напада "на куле близнакиње", преноси Њујоркер.

Многи људи који радили са њом кажу да су шокирани тиме што јој је дата велика моћ.

Бивши обавјештајац који је радио са њом рекао је за Ен-Би-Си да она сноси одговорност за толико обавјештајних пропуста да "је треба извести пред суд и послати у затвор за оно што је учинила", преноси Њујоркер.

Њени пропусти наводе се кроз цијели извјештај Сената о мучењу затвореника осумњичених за теророзам, који је недавно објављен.

Као официр ЦИА, била је одговорна за пропуст који је могао да спријечи напад на "куле близнакиње" 11. септембра.

Наиме, надгледала је припаднике агенције који нису успјели да упозоре ФБИ да су будући нападачи на куле ушли у САД.

Међутим, након терористичког напада радо је учествовала у мучењима осумњичених, лажно обавјештавајући Конгрес да су тортуре дале резултате