latinica  ћирилица
19/12/2014 |  19:03 | Аутор: СРНА

Србија- Званична процјена штете 1,6 милијарди евра

Званична процјена показује да је економија Србије, због мајских поплава, претрпјела штету од 1,6 милијарди евра, саопштила је Европска банка за обнову и развој.

Ова цифра наводи се у извјештају о процјенама потребних санација, који је Влада Србије саставила уз помоћ ЕУ, Свјетске банке и УН.

Наводи се да ће ЕБРД, између осталог, обезбиједити подршку за санацију штете на инфраструктури.

ЕБРД ће обезбиједити и подршку Београду за санацију штете на инфраструктури проузроковане поплавама у мају ове године и извршиће реконструкцију неколико финансијских обавеза града у вриједности од 78 милиона евра.

Градоначелник Београда Синиша Мали изразио је захвалност за подршку коју пружа ЕБРД, а која омогућава да се град фокусира на приоритетне интервенције у санацији посљедица од поплава.

"Овим је потврђена снага нашег дугогодишњег партнерства са банком", рекао је Мали.

Директор ЕБРД за Србију Матео Патроне рекао је да је опоравак и санација посљедица поплава од највеће важности за Србију и њену економију.

"Штета која је нанесена Београду је веома озбиљна и зато ће ЕБРД помоћи градској управи у провођењу свог плана за санацију од поплава", додао је Патроне.

У саопштењу се наводи да је од почетка активности у Србији, ЕБРД инвестирала више од 3,8 милијарди евра кроз 182 пројекта широм земље.

Поплаве, које су погодиле југоисточни дио Европе, довеле су у опасност више од 1,5 милион људи само у Србији, а проузроковале су штету и у цијелом региону.