latinica  ћирилица
19/12/2014 |  20:11 | Аутор: РТРС

Пред Владом приједлог буџета и економске политике (ВИДЕО)

У недјељу, 21. децембра у послијеподневним часовима требало би да се одржи сједница Владе на којој ће бити усвојен приједлог буџета и економске политике за наредну годину.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Према првим пројекцијама оквир буџета износи двије милијарде и 25 милиона марака, што је за око 130 милиона мање у односу на овогодишњи ребаланс буџета.

Нашој Телевизији је потврђено да ће Влада, већ у понедјељак, оба документа упутити у парламентарну процедуру, тако да је све извјесније да ће четврта посебна сједница НСРС бити одржана 28.-ог децембра.

Прије усвајања буџета и економске политике Влада ће одражати консултације са социјалним партнерима.

ТЕГЕЛТИЈА: БУЏЕТСКИ ОКВИР 2,025 МИЛИЈАРДИ КМ

Влада Републике Српске требало би да у недјељу, 21. децембра, усвоји приједлог економске политике и буџета за наредну годину, са буџетским оквиром од 2,025 милијарди КМ, најавио је министар финансија Српске Зоран Тегелтија.

Тегелтија је додао да би у републички буџет требало да се "слије" 1,588 милијарди КМ, што је за 48 милиона више у односу на ову годину.

"Порески приходи имају значајнији раст и процјена је да ће он износити до 80 милиона КМ, а та разлика је посљедица смањења непореских прихода за нешто више од 40 милиона КМ", рекао је Тегелтија за Радио-телевизију Српске.

Он је напоменуо да се на 40 милиона вишка не може рачунати, јер је ријеч о средствима из расподјеле дивиденди "Електропреноса БиХ", као и да ће се трошити мање, али да неће бити смањења плата, ни отпуштања.

"У односу на овогодишњи ребаланс, расходи су мањи за 70 милиона КМ, а по први пут планиран је и суфицит од 20 милиона КМ", рекао је Тегелтија.