latinica  ћирилица
19/12/2014 |  21:38 | Аутор: РТС

Прва изложба дијаманата у Србији

Грађани Београда од прије два дана могу да виде изложбу дијаманата, прву такве врсте у земљи. Због великог интересовања, изложба траје три дана дуже.
Плави дијамант - Фото: AP
Плави дијамантФото: AP

Најдрагоцјеније камење у виду експоната сија у српској престоници. Више од сто уникатних примјерака драгог камења изложено је на првој изложби дијаманата у Србији. Велико интересовање да се види, али не и да се купи.

Ово је јединствена прилика у овом дијелу Европе, да се види уникатно драго камење, од најмањег брилијанта до дијаманата велике вриједности.

Анат Пишот из јувелирнице "Маестро" каже да има разних предмета који се не могу било гдје другдје видјети, као што су тениска лопта, тениски рекет, па хеликоптер, оловке, као и жути брилијант у облику срца који је једини на свијету.

Овај брилијант има вриједност од пола милиона евра, а вриједност брилијанта одредила је његова реткост.

То је најврједнији примјерак на овој изложби, 11,42 карата, садржи две боје, наранџасту и жуту. Посјетиоци осим што могу видјети драгуље, могу много и да науче о њима.

У посљедњих сто година цијена дијаманта ниједном није доживјела пад, а у посљедњој деценији њихова вриједност је на берзама расла.