latinica  ћирилица
19/12/2014 |  22:01 | Аутор: СРНА

Обама: Не очекујем промјене на Куби преко ноћи

Предсједник САД Барак Обама рекао је данас да односи са Кубом нису такви да се може говорити о узајамним посјетама на нивоу лидера.

Обама је на посљедњој конференцији за новинаре у овој години рекао да је још релативно млад човјек и да ће, вјероватно, касније бити прилике да посјети Кубу, али да сада не планира тако нешто.

Он је оцијенио да кубанска влада "и даље врши репресију над својим грађанима" и додао да не очекује промјене "преко ноћи" након нормализације односа двије земље.

"Оно што знам сигурно је да, ако сте радили нешто 50 година и ништа се није промијенило, онда треба да пробате нешто друго", рекао је Обама новинарима.

Говорећи о односу између бијелаца и црнаца у САД, Обама је оцијенио да је црначкој популацији сада много боље него када је први пут постао предсједник САД 2009. године, али да је и даље присутан јаз између бијелаца и црнаца.

Он је навео да, такође, и даље постоји јаз у приходима и богатству између бијелачке и црначке популације у Америци. "На томе морамо да радимо много више у будућности", рекао је Обама.