latinica  ћирилица
20/12/2014 |  08:38 | Аутор: novosti.rs

Здрав оброк за почетак дана

Стручњак за хомеопатију и данску терапију др Ирена Мотика савјетује да јутро започнемо комбинацијом воћа и поврћа
Здрав оброк - Фото: илустрација
Здрав оброкФото: илустрација

Лоше навике у исхрани много нас коштају, али их се обично ријетко одричемо. Између здравих намирница и брзе хране углавном се опредјељујемо за другу опцију, правдајући се обавезама и темпом живота који нам не оставља много времена за себе. Међутим, ако желимо да будемо здрави и да имамо енергије, довољно је да уведемо такозвани функционални доручак.

Стручњак за хомеопатију и данску терапију др Ирена Мотика саветује да јутро започнемо комбинацијом воћа и поврћа.

- Да бисте се добро осјећали и имали снаге током цијелог дана, важно је да не прескачете јутарњи оброк, а најбоље је да он буде функционалан - каже Ирена.

- Узмите свјеже воће, које год да имате или волите, затим сирово поврће, уз обавезну блитву, спанаћ или броколи и исјецкајте на комадиће. Додајте органско ланено сјеме, коштуњаве плодове и овсене или пшеничне пахуљице. Све то измиксујте у блендеру и поједите послије чаше млаке воде са лимуном. Већ послије неколико дана схватићете колико вам овај оброк прија. Можете и да се играте комбинацијом воћа и поврћа, проналазећи ону која вам највише прија.

Овакав оброк чисти организам, храни га потребним витаминима и минералима, а временом оставља позитиван траг и на кожи и коси. И што је за савременог човјека најважније - не одузима много времена.