latinica  ћирилица
20/12/2014 |  09:51 | Аутор: Политика

Уграђено прво вјештачко срце у Србији

Први пут у Србији, на Клиници за кардиохирургију Клиничког центра Србије, тим који је предводио професор Миљко Ристић извео је јуче операцију уградње вјештачког срца.
Хиругија - Фото: илустрација
ХиругијаФото: илустрација

Послије интервенције која је трајала дуже од пет часова, тешко болесно срце у грудима Владимира Петковића инжењера из Панчева, замијењено је механичким срцем.

– Овај уређај је вриједан 150.000 евра и донација је произвођача. Уградњу овог уређаја ради свега двадесетак земаља у свијету, јер ни богате земље немају довољно новца за овакве подухвате. Ми смо се одлучили за уградњу уређаја који се зове “синкардија“ и подесан је за кућну употребу. Дио уређаја, генератор који даје енергију за вјештачко срце тежак је око седам килограма и носи се у ранцу на леђима или гура на колицима – објаснио је за “Политику“ др Ристић.

Апарат се састоји из три дијела: први се повезује на старо срце, које остаје у тијелу, али без функције, апарата који пацијент носи на спољној страни тијела, на пример, на стомаку и трећи дио уређаја, који ради на батерије- генератор преко којег се срце напаја и одређује темпо рада.

– Ово је историјски подухват. Овакву операцију не можете да урадите сами. Она захтијева тимски рад и максимално обучене кардиологе, кардиохирурге, инструментарке... У операцији је учествовало петнаестак људи. Сада преостаје вријеме постоперативног периода, када су могуће разне компликације које ми не очекујемо, али спремни смо и за њих – рекао је Ристић.