latinica  ћирилица
21/12/2014 |  13:06 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј уручио орден митрополиту Николају (ВИДЕО)

Његова светост патријарх српски Иринеј служио је Свету архијерејску литургију у храму Светог пророка Илије на Сокоцу и митрополиту дабробосанском Николају уручио орден Сетог краља Милутина за који је рекао да је симбол љубави и захвалности за све што је митрополит учинио у животу.

Орден Светог краља Милутина Црква је додијелила митрополиту Николају за његов дјелотворни, плодоносни четрдесетогодишњи архипастирски рад на пољу црквене мисије и просвјете, као и на пољу градитељства и обнове светиња и богословских установа наше цркве.

Патријарх Иринеј је у обраћању приликом додјеле ордена истакао да га радује што му је пружена прилика да испоштује одлуку Светог архијерејског Синода и уручи признање митрополиту Николају.

- Од првог дана његове службе у нашој цркви прихватао се велике дужности и све што му је црква повјеравала обављао је на најбољи начин, истакао је патријарх Иринеј.

Патријарх је у бесједи подсјетио на све што је до сада митроплит Николај учинио за Српску православну цркву.

- Још као професор Богословије био је душа Богословије и свих наших богослова. Када је отворена Богословија у Крки отац Николај је све што му је Бог дао ставио у службу школе, ученика, своје цркве и то је обавио на најбољи начин, рекао је српски патријарх.

Према његовим ријечима, у Аустралији је, када је изабран да буде епископ у тој далекој земљи, све приводио најбољем путу и циљу, а као далматински епископ учинио је најбоље што је могао у том времену.

- И овде је као митрополит урадио све на најбољи начин, славу Божију и на добро и радост своје цркве и свог народа. Све то имајући у виду, Црква му је осим других одликовања, додијелила и овај орден, рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх је подсјетио присутне да је краљ Милутин, који је подигао и обновио највише цркава и оставио добра дјела у то вријеме, добар примјер свима.

- Његов примјер следио је митрополит Николај, љубећи свој народ и цркву, а Господа изнад и прије свега. Као симбол захвалности, црква је додијелила ово високо одликовање са жељом да дуго поживи и дуго слави Господа, на радост Божију и добро и радост народа, нагласио је Његова светост.

Митрополит Николај захвалио је за одликовање, 23. које су му додијелиле Црква и државне институције.

ПАТРИЈАРХ ПОЗВАО ВЈЕРНИКЕ ДА ДОЛАЗЕ У СВЕТЕ ХРАМОВЕ

Његова светост патријарх српски Иринеј позвао је данас вјернике на Сокоцу да долазе у свете храмови јер су они најкориснији за спасење душе човјека.

Патријарх Иринеј је послије Свете архијереске литургије у храму Светог пророка Илије на Сокоцу истакао да Господ жели, а Црква позива на окупљање на заједничку молитву у дому Божијем.

"Господ прима и наше појединачне молитве, не само у храму већ ма гдје се налазили. Када се Богу обратимо јавно или тајно Господ чује наше молитве и по својој љубави и доброти их испуњава. Али, Господу је најмилије и за наше душе најкорисније када се нађемо у светим храмовима", рекао је српски патријарх у бесједи.

Према његовим ријечима, Бог је дао снагу, моћ и благодат хришћанима да својом љубављу могу да се боре против зла "које је присутно и у нама и у читавом свету".