latinica  ћирилица
21/12/2014 |  18:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Сјеверна Кореја пријети осветом САД

Сјеверна Кореја запријетила је да ће се Бијелој кући осветити уколико је САД казне за хакерске нападе на америчку компанију Сони.

Хакерски напади су довели до тренутног повлачења премијере америчког филма "Интервју".

Национална комисија за одбрану Сјеверне Кореје поново је данас демантовала да је није одговорна за напад на Сони и додала да филм "Интервју" представља изругивање земљи и њеном вођи Ким Џонг-Уну.

Истражитељи Федералног истражног бироа (ФБИ) вјерују да напади потичу из Сјеверне Кореје и да одатле долазе терористичке пријетње биоскопима који су планирали да приказују филм.

"Одговорићемо на пропорцијалан начин и сами ћемо изабрати вријеме, начин и мјесто нашег одговора", наводи се у саопштењу из Пјонгјанга.

Комисија је додала да су народ и војска "у потпуности спремни за сукоб са САД, у свим сферама укључујући и рат на интернету".

"Наш најтежи и најхрабрији контра-напад биће на Бијелу кућу, Пентагон и цијели амерички континент, који је упориште тероризма", наводи се у саопштењу.

Сјеверна Кореја, која је у прошлости упућивала пријетње САД, оптужила је власти у Вашингтону да су "дубоко умијешане" у снимање филма.

Филм "Интервју", чији је буџет био 42 милиона долара, између осталог на карикатуралан начин приказује атентат на сјевернокорејског лидера.