latinica  ћирилица
21/12/2014 |  18:59 | Аутор: СРНА

Помен за 1.446 жртава усташког терора у Пркосу Ласињском

У Пркосу Ласињском, у Карловачкој жупанији, данас је одржана комеморација као знак сјећања на 1.446 жртава усташког терора, већином православне вјероисповијести које су убијене 21. децембра 1941. године.

Осим антифашистичких удружења и потомака жртава, вијенце су код спомен -костурнице положили замјеник жупана карловачког за српску националну мањину Синиша Љубојевић и предсједник Жупанијског вијећа српске националне мањине Чедо Косановић.

Овом приликом служен је парастос, јер су у спомен-костурници углавном посмртни остаци православаца, уз тијела двије Јеврејке, неколико Рома, као и Хрвата који су се супротставили усташком терору.

У име Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Миле Вучетић је подсјетио да је на данашњи дан прије 73 године започела ова усташко-домобранска офанзива, те да је поглавник Независне Државе Хрватске /НДХ/ Анте Павелић наредио својој квислиншкој војсци офанзиву на сјевероисточни дио Кордуна и да је тада одлучено да се уништи српско становништво на цијелом Кордуну уз наредбу да "камен на камену не може остати".

"То су биле злогласне Павелићеве јединице под командом злочинаца Лубурића, Мошкова, Рукавине и Диде Кватерника, које су само тог дана погубиле 1.446 цивила", рекао је Вучетић.

Он је додао да је из села Пркос погубљено 478 људи, док су остали били из Дугог Села, Стипана, Трепче и једног ромског насеља.

"Убијало се не само мецима из ватреног оружја него и садистички, ножем, премлаћивањем, спаљивањем и на друге начине", рекао је Вучетић.

Говорећи у име секције 8. кордунашке дивизије Миле Кнежевић је цитирао "геноцидну директиву за провођење офанзиве Макса Лубурића". "Лубурић у директиви заповиједа: `Нико не смије бити поштеђен. Ниједно село. Одреда све клати. Дјецу у колијевци и немоћне старце и жене`", рекао је Кнежевић.

Он подсјећа да је министар унутрашњих послова НДХ Андрија Артуковић рекао на свом суђењу да је било "одлучено да се у офанзиви 1941. године потпуно уништи српско становништво, не само у Пркосу, него и на цијелом Кордуну.

Начелник општине Ласиња Жељко Пригорац /ХДЗ/ рекао је да ова велика трагедија невиних жртава треба да буде поука будућим генерацијама да се никада нешто слично не би поновило.

Пригорац, који се за разлику од ранијих општинских власти одазвао позиву на комеморацију, изјавио је: "Одазивам се и одазиваћу се док год то буде одавање почасти жртвама и порука будућим генерацијама `не поновило се`, а кад би то прерасло у неке хушкачке скупове, онда сигурно не бих долазио".