latinica  ћирилица
22/12/2014 |  10:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Полиција у фабрици "Застава оружје"

Припадници полиције од јутрос су у фабрици "Застава оружје" у Крагујевцу, а нико од надлежних није желио да каже због чега је полиција ту, јавља Танјуг.

Представници синдиката претпостављају да је полиција ту да би смјена руководства протекла без инцидената.

Запослени су Танјугу рекли да су јутрос око шест часова затекли припаднике полиције на неколико улаза у фабрички круг, као и испред Управне зграде, а инцидената није било.

Директор Раде Громовић, кога је у суботу Надлежни одбор разријешио, у телефонској изјави Танјугу рекао је да не зна због чега је полиција у фабрици и додао да је избор новог руководства обављен по законској процедури.

У Самосталном синдикату претпостављају да је разлог уласка полиције постављење новоизабраног руководства, а у синдикату "Независност" претпостављају да је полиција ту због могућих активности Самосталног синдиката.

"Јутрос смо затекли велики број припадника полиције у фабрици из нама непознатих разлога", рекао је предсједник Самосталног синдиката Драган Илић Танјугу и додао да у том синдикату могу само да претпостављају да је разлог постављење новог директора, чијем се избору противе.

Илић је навео да Самостални синдикат сматра да у овом тренутку фабрици оружја није потребна промјена руководства јер би, како каже, могла да дестабилизује фабрику.

Процедура избора руководства није у складу са Уредбом владе о избору директора у јавним предузећима, којом се дефинише да је потребна стручност, радно искуство и познавање страног језика, што у случају фабрике оружја, како кажу, није узето у обзир.

С друге стране, у синдикату "Независност" подржавају избор новог руководства, а не знају зашто је полиција у фабрици.

"Да ли су овдје превентивно, или због могућих активности Самосталног синдиката, немамо сазнања", рекао је Танјугу предсједник синдиката "Независност" Зоран Јанковић.

Јанковић је рекао да је нови директор изабран на јавном конкурсу, вјероватно као најквалитетнији кандидат, као и да синдикат "Независност" подржава одлуку Надзорног одбора.

Надзорни одбор је у суботу 20. децембра за директора фабрике именовао пензионисаног официра Војске Србије Милојка Брзаковића.

На тој сједници, функције су разријешени генерални директор фабрике Раде Громовић, као и извршни директор Зоран Вучковић.