latinica  ћирилица
22/12/2014 |  17:46 | Аутор: РТРС

Влада упутила приједлоге буџета и економске политике у скупштинску процедуру

Влада Републике Српске упутила је у скупштинску процедуру приједлоге буџета и економске политике Српске за наредну годину, потврђено је у Влади.
Влада РС - Фото: РТРС
Влада РСФото: РТРС

На ове упућене приједлоге Влада до њиховог коначног усвајања у Народној скупштини Републике Српске може улагати амандмане, речено је у Влади.

У Бањалуци ће сутра бити одржана сједница Колегијума Народне скупштине Републике Српске ради заказивања четврте и пете посебне сједнице парламента. Сједница Колегијума заказана је за 12.00 часова у кабинету предсједника Народне скупштине, саопштено је из парламента Српске.

Срна незванично сазнаје да би на четвртој и петој посебној сједници парламента требало да буду разматрани буџет и Економска политика Српске за 2015. годину.

Влада Српске утврдила је јуче Приједлог буџета за 2015. годину у износу од 2,033 милијарди КМ, те Приједлог економске политике за идућу годину.

Буџетски приходи планирани за наредну годину већи су за 48 милиона КМ у односу на ову годину, а расходи ће бити умањени за око 70 милиона КМ.

Буџетски оквир за 2015. годину мањи за 130 милиона КМ него овогодишњи ребалансирани буџет. Суфицит у буџету за наредну годину требало би да износи 32 милиона КМ.

- Домаћи приходи су планирани у износу од 1,588 милијарди КМ. Наша приходовна страна је доста конзервативно планирана, јер смо веома опрезни у процјени кретања бруто домаћег производа за наредну годину који би требало да буде 1,9 одсто, рекао је раније министар финансија Српске Зоран Тегелтија.

Он је рекао да је расходовна страна планирана у износу од 1,538 милијарди КМ, што је довољно за несметано функционисање свих институција у Српској које се финансирају из буџета.

- Ниво личних примања и других права биће задржан на овогодишњем. Највеће уштеде су направљене на позицији путовања, смјештаја и репрезентације 33 одсто, каже Тегелтија и напомиње да су умањени и грантови за седам милиона КМ и издаци за отплату дуга за 41,5 милиона КМ.

Он је навео да ће се штедјети на свим ставкама, а значајно на трошковима путовања, смјештаја и за презентацију, који ће понегдје бити умањени за 50 одсто, а понегдје и потпуно укинути.

Истакао је да неће бити смањења достигнутих права грађана који се финансирају из буџета Српске, односно смањења плата, инвалиднина, борачког додатка и слично. Додао је да је најзначајнија појединачна уштеда смањење издатака за отплату дуга у 2015. години, које износи око 41 милион КМ.

Приједлог економске политике за 2015. годину која слиједи програм рада Владе за наредни четворогодишњи период.

- Када је ријеч о Приједлогу економске политике за наредну годину сигурно је да ће слиједити програм рада Владе који обухвата опоравак привреде и привредни раст, реформу јавног сектора, фискалну консолидацију, очување социјалне сигурности и европски пут, појаснио је Тегелтија.

Према његовим ријечима, реализација ових политика захтијеваће и усвајање знаног броја реформских закона.