latinica  ћирилица
26/12/2014 |  09:30 | Аутор: Агенције

Здравији начин живота спречава рак

Више од четири од десет болести рака могу се спријечити ако би људи водили здравији живот, кажу научници.

Према посљедњим подацима британског Центра за истраживање рака, пушење је највећи фактор ризика који се може избјећи, а слиједи нездрава исхрана.

Препоручује се, такође, ограничавање уноса алкохола као и практиковање редовних физичких вјежби.

Према подацима за период од пет година, од 2007. до 2011. године, више од 300.000 регистрованих случајева рака повезано је са пушењем.

Још 145.000 случајева повезано је са нездравом исхраном која садржи много обрађене хране, преноси Би-Би-Си.

Гојазност доприноси развоју канцера код 88.000 случајева, а алкохол код 62.200, а додатни фактори ризика су оштећење коже због сунца као и физичка неактивност.

"Нема сумње да одређени начин живота може да има велики утицај на ризик од оболијевања од рака, а већина истраживања у свијету указују на исте факторе ризика", рекао је професор Макс Паркин, са Универзитета `Краљица Мери` у Лондону.

Он је истакао да вођење здравог живота није гаранција да неко неће добити рак, али да су позитивне промјене у исхрани и начину живота фактори који људима дају веће шансе да не оболе.

"Наравно да ће се свако за божићне и новогодишње празнике почастити и храном и пићем у већим количинима него што је уобичајено, али је сада добро вријеме да се донесу неке одлуке о здравим навикама за 2015. годину", рекао је он.