latinica  ћирилица
29/12/2014 |  08:54 | Аутор: Вечерње новости

Цинк и одмор су ефикасни борци против прехладе

Назеб се може зауставити или олакшати ако реагујете на прве симптоме. Један дан одмора на почетку инфекције може да замијени најмање седам дана боловања.

Прве знаке респираторне инфекције многи не схватају озбиљно, али ако се реагује на прву лопту, чим почне да вас "хвата" слабост, прехлада се, можда, још може ставити под контролу. Обично су упозоравајући знаци "гребање" у грлу, мутна глава, бол у мишићима, необјашњива слабост или умор.

Просјечна одрасла особа у просјеку три пута годишње има неку респираторну инфекцију. Оне су најчешће вирусне и пролазе за око седам дана.

Када осјетите прве нападе на имуни систем, потребно је да примијените нешто од сљедећих савјета:

Уносите што више течности

Пијте воду, домаћу супу или природни сок, како би тијело било довољно хидрирано. Уз довољно течности, слузнице у тијелу ће бити влажније, па ће и симптоми попут запушеног носа, или болног грла бити мање изражени.

Испирајте грло сланом водом

Да бисте се лакше изборили с првим симптомима бола у грлу, растопите пола кашичице соли у чаши топле воде. Со извлачи вишак воде у ткиву грла, ублажава упалу и чисти слуз. Такође испира бактерије и вирусе и на тај начин зауставља или барем ублажава тегобе.

Пазите на исхрану

Тешка, масна храна у којој нема ништа нутритивно корисно само ће вам одмоћи. Лагана исхрана, богата протеинима, немасним месом, поврћем и интегралним намирницама може да буде савезник у опоравку организма. Бијели лук је можда најпознатији "кућни лијек", али његов ефекат није научно доказан, мада постоје поједини докази који иду у прилог тврдњи да је савезник у борби против прехладе.

Одмарајте се

Када осјетите прве симптоме прехладе, најбоље је да узмете слободан дан. Људско тијело се много боље бори с прехладом и вирусима уколико је одморно. Један дан одмора на почетку болести може да замијени најмање седам дана боловања ако се прехлада развије.

Спавајте довољно

Ријетко ко спава довољно - идеално је седам до осам сати. То омогућава хормонима да нормално раде, мишићима да се граде, а мастима да се сагоријевају, тијело се обнавља и спрема за дневну активност. Недовљно сна неповољно утиче на имуни систем и може да убрза разболијевање. Ако осјетите прве симптоме прехладе, одспавајте осам до 10 сати, како би се тијело лакше борило.

Можете вјежбати, али лагано

Особе које активно тренирају треба да знају да се не смију вратити пуном обиму тренинга док прехлада не прође. Умјесто тога, могу одрадити лагане вјежбе, тако да пулс не прелази 100. Добра замјена за вјежбање је шетња бржим темпом по свјежем ваздуху. Ово ће убрзати рад лимфног система, који је задужен за "испирање" токсина из организма.

Цинк је кључан за имунитет

Истраживања су показала да оптималан рад више врста имуних ћелија зависи од цинка. Анализиран је мањак цинка и утицај тог проблема на имуни одговор и број бијелих крвних зрнаца. Установљено је, такође, и да суплементи цинка могу да помогну да се имуни одговор врати у нормално стање.

Узимајте Це-витамин

Овај витамин је виталан за одбрану од инфекција. Најбоље је да овај нутријент добијете из свјежег воћа и поврћа - има га доста у кивију, лимуну, наранџама, паприци.

Појачајте унос Де-витамина

Док за Це-витамин постоје студије које тврде да он дјелује превентивно на прехладу, али и оне које то оповргавају, за Де-витамин је доказано да убрзава опоравак. Узимајте појачану дозу од 800 до 1.000 UI Де-витамина.

Попијте пробиотик

У недавно спроведеној студији, особе које су превентивно пиле пробиотике успјеле су да скрате трајање прехладе за два дана, а симптоми болести су били знатно блажи.

Повишена температура

Ако вам послије 24 сата није боље, или имате јаку главобољу, а запушеност и болови у грлу се појачавају, инфекција је ипак напредовала. Ако се јави и температура, најбоље је да одете код доктора који ће препознати да ли се ради о вирусној или бактеријској респираторној инфекцији.