latinica  ћирилица
05/01/2015 |  10:19 | Аутор: Независне

Невен као лијек и декорација

Невен (Calendula officinalis) једна је од најшире коришћених биљака у фитотерапији.

У старом Риму вјеровало се да су цвјетови невена никли на гробу једне весталке која је умрла од туге, несрећно заљубљена у римског младића. Наука је, међутим, показала да ова легенда о забрањеној љубави није тачна и да је ова биљка поријеклом из Индије.

Захваљујући свом сложеном саставу, невен се користи за лијечење широког спектра болести. Он садржи значајну количину флавоноида захваљујући којима дјелује противупално. У овој биљци пронађени су и тритерпенски сапонозиди, танин, гликозид каледулозид, картеноиди (захваљујући којима невен има дивне наранџасте цвјетове), мало етарског уља непријатног мириса и неколико органских киселина.

Он је битан састојак чајних мјешавина којима се отклањају тегобе у дигестивном тракту. Зацјељује ранице на желуцу и дванаестопалачном цријеву, нормализује рад јетре и лучење жучи. Захваљујући антиинфламаторном дејству флавоноида ова биљка смирује упалу дебелог цријева. Присуство танина и слузи оправдава употребу невена за заустављање блажих дијареја.

Откривено је да ова биљка има способност да прочишћава крвне судове, релаксира их и повећава лумен и снижава ниво холестерола у крви, нарочито у комбинацији с маслачком, глогом или ресником. Новија истраживања су показала да невен снижава крвни притисак и дјелује као благи седатив.

Невен је добар биљни антиспазматик (разбија грчеве). Захваљујући садржају провитамина А благотворно дјелује на око.

Мелем за кожу

Невен изузетно благотворно дјелује на кожу. Користи се против опекотина, рана и промрзлина. Због присуства провитамина А од помоћи је код псоријазе. У народној медицини од ове биљке праве се бројни мелеми против импетига, сувих и влажних екцема и перутавих лишајева. Стимулише стварање нових ћелија, отклања гнојне исцјетке па се користи против гнојења коријена нокта. Невен се показао као изузетно ефикасно средство против гљивица.

Декоративна биљка

Поред љековитости, невен је и изузетно декоративна биљка. Лако се гаји у башти или саксији. Размножава се сјеменом. Цвјета од маја до новембра. У лијечењу се користи цвијет, а рјеђе цијела биљка или свјеже цијеђени сок.

У народу је невен познат као барометар за кишу: ако су цвјетови ујутро затворени - тада ће у току дана сигурно падати киша!