latinica  ћирилица
12/01/2015 |  12:52 | Аутор: СРНА

Напредни клуб: Србија да реагује на називање Војводине државом

Напредни клуб Чедомира Антића позвао је предсједника, премијера и министра спољних послова Србије да реагују поводом изјаве новоизабраног предсједника Хрватске Колинде Грабар-Китаровић у којој је Војводину назвала сусједном земљом.
Историчар и предсједник Напредног клуба Чеда Антић - Фото: РТРС
Историчар и предсједник Напредног клуба Чеда АнтићФото: РТРС

"Оваква скандалозна изјава, па све и да је ненамјеран политички гаф, свакако не смије да остане без реакције надлежних у Србији. Политика Хрватске према Србији и српском народу у тој сусједној држави небројано пута до сада показала се некоректном и злурадом", саопштено је из Напредног клуба.

У саопштењу се наводи да се у Хрватској, чланици ЕУ, Србима оспоравају елементарна људска, грађанска и мањинска права, не могу да користе писмо и језик, нити да остваре право на повратак, да је од ове године хиљаде српских прогнаника избрисано из држављанства у тој земљи, те да се "људи хапсе само ако се фотографишу са српском заставом".

"Српски званичници не би смјели да остану нијеми на коментаре хрватских политичара којима се нарушава интегритет, суверенитет и вријеђа српска државност. Србија је једна, јединствена и недјељива и то треба јасно ставити до знања", поручено је из Напредног клуба.

Из Напредног клуба наводе да је Китаровићева у обраћању, који је уживо преношен на државној телевизији ХРТ, рекла: "Борићу се за права мањина у Хрватској да она буду још већа, али ништа мање нећу тражити за Хрвате у Србији, Војводини и у другим сусједним земљама", што је поздрављено овацијама и аплаузом из публике.