latinica  ћирилица
17/01/2015 |  12:49 | Аутор: СРНА

Челинац- Представљена књига "Један прота и једно вријеме"

Књига јеромонаха Теофила "Један прота и једно вријеме" представљена је у Парохијском дому храма Сретења Господњег у Челинцу, након вечерње молитве коју је служило више свештеника и монаха Бањалучке епархије.
Представљена књига јеромонаха Теофила - Фото: СРНА
Представљена књига јеромонаха ТеофилаФото: СРНА

О књизи која говори о проти Петру Пеји Иванковићу /1860 - 1941/ и времену у којем је живио и службовао, синоћ су бесједили аутор јермонах Тепфило, протојереј Радивој Вујанић, парох челиначки, рецензент књижевник Момчило Спасојевић и предсједник челиначког одбора СПКД "Просвјета" Борислав Максимовић.

Они су подсјетили да је прота Иванковић рођен у Јошавки, гдје је најдужи свој период служио Богу и свом роду, као и да је био ђак Бањалучке богословије коју је отворио Васо Пелагић.

Јеромонах Теофил рекао је да прота Иванковић спада међу најчувеније људе челиначког краја.

"Захваљујући проти Петру у Јошавки је отворена народна основна школа 1910. године, а тада су у бањалучкој регији биле само четири школе. Прије тог чина већ цијелу деценију при парохији је школовао дјецу из Јошавке и околине", нагласио је јеромонах Теофил.

Учесници промоције нагласили су да је прота Пејо био суочен с бројним препрекама, не само зато што није било књига, школа и свега другог, него прије свега зато што тадашњи аустроугарски окупатор није био благонаклон према народу овог краја.

Промоција књиге, која је изашла у издању Општинског одбора СПКД "Просвјета" Челинац, а по благослову епископа бањалучког Јефрема, одржана је у организацији Црквене општине Челинац, СПКД "Просвјета" и Народне библиотеке "Иво Андрић".