latinica  ћирилица
20/01/2015 |  17:00 | Аутор: СРНА

Свјетска банка: Србија једина у региону остаје у рецесији

Србија је једина земља у југоисточној Европи која ће у 2015. години остати у рецесији и имати пад бруто домаћег производа /БДП/, саопштено је из Свјетске банке.

 
Према полугодишњем извјештају Свјетске банке за југоисточну Европу, у овој години раст се очекује у свим земљама региона, осим у Србији, у којој ће пад БДП-а износити 0,5 одсто.

Водећи економиста Свјетске банке Галина Андронова Винслет рекла је на конференцији за новинаре у Београду да ће Србија, вјероватно, остати у рецесији због слабе домаће тражње и тешке фискалне консолидације - пренијели су београдски медији.

"Србија треба више него друге земље у региону да се труди да привуче инвеститоре", додала је она и навела да Србија мора да створи јаку пословну климу која ће омогућити компанијама да боље раде.

На конференцији за новинаре истакнуто је да је у Србији и велики проблем ненаплативих потраживања која имају банке, као и да су државна предузећа која чекају приватизацију смањила производњу, а подбацио је и извоз услуга из Србије.

У извјештају се наводи да је штета од поплава у Србији 4,7 одсто БДП-а, а привреда је највише штете претрпјела због оштећења постројења за производњу струје. Додаје се да готово ниједан сегмент привреда Србије и БиХ током поплава није био поштеђен.

"Вјероватно ће раст да буде ограничен у 2015. због поплава и слабог опоравка БиХ и још једне рецесије у Србији. Очекује се раст од више од три одсто у 2015. у остатку региона, с тим да ће економски раст у Македонији достићи 3,8 одсто", оцијењено је у извјештају Свјетске банке.

У извјештају је наведено да се у региону очекује скроман опоравак, уз пројектовани просјечни раст од 1,3 одсто.

Земље које су обухваћене извјештајем Свјетске банке су Србија, БиХ, Македонија, Албанија и Црна Гора.

Привреда БиХ биће у спором опоравку са растом од 1,5 одсто, док ће Албанија имати раст од три одсто, Црна Гора 3,4, а Македонија 3,5 одсто.

"Слаба домаћа тражња биће проблем цијелог региона", упозорава се у извјештају, а као разлог се наводи слабо повјерење потрошача и привреде и истиче да је кључна претпоставка за даљи економски развој региона југоисточне Европе - структурне реформе и даља фискална консолидација у цијелом региону.