latinica  ћирилица
24/01/2015 |  20:34 | Аутор: СРНА

Кошарац: Новаковић и Босић сервилни према интересима бошњачких партија

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац сматра да замјеник предсједавајућег овог дома Младен Босић и посланик НДП-а Момчило Новаковић постају потпуно сервилни према интересима бошњачких партија и не желе да штите интересе грађана Републике Српске и српског народа.
Саша Кошарац - Фото: СРНА
Саша КошарацФото: СРНА

"Босић и Новаковић показују да заборављају, или да не желе уопште да штите интересе грађана Републике Српске и српског народа, тиме што дају сагласност да Шефик Џаферовић и даље буде на челу парламента БиХ, иако је потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо доставио низ података који указују на чињеницу да је Џаферовић прикривао ратне злочине над српским становништвом и да је директно одговоран за ратне злочине над Србима", рекао је Кошарац за Срну.

Он је нагласио да је за СНСД попуно неприхватљиво да човјек, какав је Џаферовић, буде на челу парламента БиХ, наводећи да он не може представљати парламент БиХ у коме сједе посланици из СНСД-а, јер је директно одговоран тиме што није процесуирао ратне злочине над српским становништвом у Возући.

"Новаковић и Босић жмуре на то и очигледно подржавају да такав човјек може бити на челу парламента БиХ. СНСД ће сигурно и у наредном периоду истрајавати на нашој иницијативи да Џаферовић буде смијењен", каже Кошарац.

Коментаришући отворено писмо које је потпредсједник НДП-а Момчило Новаковић упутио предсједнику СНСД-а Милораду Додику, у којем га позива да преиспита одлуку да ће посланицима СНСД-а наложити да напуштају сједнице парламента БиХ све док не буде смијењен Џаферовић, Кошарац је поручио да, све док Џаферовић не буде смијењен, посланици СНСД-а немају апсолутно потребе да присуствују сједницама парламента БиХ.

Он је навео да грађани Републике Српске добро знају да за протеклих осам година, откад је СНСД био на власти на нивоу БиХ, нити једна надлежност са нивоа Републике Српске није пренесена на ниво БиХ.

"Исто тако, треба их подсјетити да грађани Републике Српске и те како памте период када су на нивоу БиХ на власти били СДС и ПДП и када се значајан број надлежности преносио са нивоа Српске на ниво БиХ", каже Кошарац.

Према ријечима Кошарца, у тренутку кад СНСД води борбу на очувању интереса Републике Српске и националних интереса српског народа, очигледно је да се СДС и НДП баве одређеним комбинаторикама како да буду дио власти.

"Ми водимо потпуно одговорну политику и добро знамо шта је ентитетско гласање. Према томе, СНСД никад није на нивоу институција БиХ био тај који се стидио да брани интересе Републике Српске и српског народа, па неће ни овога пута", рекао је Кошарац.

Он је подсјетио Новаковића и Босића на чињеници да Парламентарну скупштину БиХ чине два дома – Представнички и Дом народа.

"Увјерен сам да ће у Дому народа делегати из СНСД-а и ДНС-а, као и у протеклом периоду, штитити српске националне интересе, а исто тако позивам и остала два делегата у Дому народа који долазе из СДС-а да се прикључе иницијативама у одбрани интереса Републике Српске", навео је Кошарац.

Он је напоменуо да у протеклом мандату делегати из СДС-а и ПДП-а нису сваки пут били на страни српских интереса.

"Подсјетићу, кад смо усвајали закон о `Електропреносу`, они су гласали супротно српским интересима, односно оним ставовима које је донијела и Влада Републике Српске и Народна скупштина", истакао је Кошарац.

Он је посланике НДП-а и СДС-а још једном позвао да подрже иницијативу Клуба посланика СНСД-а да буде смијењен Џаферовић са позиције предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ.