latinica  ћирилица
25/01/2015 |  15:42 | Аутор: СРНА

Вучић: Не може да се отима имовина на Косову и Метохији

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да није сагласан са констатацијама да имовина на Косову и Метохији припада /самопроглашеном/ Косову и поручио да ће морати да се праве компромиси.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Вучић је рекао да се Влада Србије понаша веома одговорно и да ће се тако бити и у случају комбината "Трепче", али и о питању друге имовине на Косову и Метохији.

Он је за београдску ТВ "Прва" објаснио да се металуршки дио комбината "Трепча" највећим дијелом налази на сјеверу Косовске Митровице, а рудници на јужном и да се не могу негирати српски интереси.

"Компримиси ће се морати правити.Никако се не могу сагласити са онима који су признали /самопроглашено/ Косово, а инсистирају на томе да им све и припада", рекао је Вучић.

Он каже да га хистерија коју Албанци показују и што хоће да руше тамошњу владу уопште не интересује. "Западне силе морају да разумеу да не можете да узмете све и да нас ништа не питате", рекао је Вучић и додао да тако нешто нигдје не пише у споразуму из Брисела.

На питање да ли је тачна изјава извјестиоца европског парламента за Србију Дејвида Мекалистера да је Вучић "уцијенио" да се разговори у Бриселу неће наставити ако Приштина присвоји "Трепчу", премијер Србије каже да није тако рекао, али да би то могло тако да се чита.

"Питање имовине смо покретали више пута и сада сам га намерно покренуо додатно", Вучић и поновио да је његов посао да води рачуна о Србији и да ће себе изложи политичкој или некој другој опасности, али не Србију.

Премијер Србије је најавио да ће у уторак, 27. јануара у Србију доћи представници компаније "Есмарк" да би разговарали о куповини Железаре у Смедереву.

Он је прецизирао да ће бити ријечи о питању гаранција, цијене сировина, "ко ће да плаћа одређене ствари" и истакао да Влада "даје све од себе" да оживи Железару, која запошљава више од 5.000 људи и најважнији је ресурс за раст бруто домаћег производа /БДП/.

Вучић је изразио наду да ће 2016. године успјети да изађе пред грађане Србије и саопшти им да су економске реформе успјеле.

"Стезањем каиша од септембра прошле године, растом прихода, смањењем расхода, успели смо да дефицит смањимо на 6,6 одсто. Пре краја ове године, односно до почетка 2016. године, дефицит можемо да доведемо до нивоа француског", навео је Вучић.

Он каже да Србија има политичку стабилност, да ради на економској, те да има
најбоље односе и са Бошњацима и у Новом Пазару, Тутину, Сјеници, али и са Бошњацима у Сарајеву.