latinica  ћирилица
25/01/2015 |  19:55 | Аутор: СРНА

Бањалука- отворена изложба о страдању Јевреја

У Јеврејском културном центру "Арие Ливне" у Бањалуци вечерас је, поводом обиљежавања Међународног дана сјећања на жртве холокауста, отворена изложба "Страдање бугарских, мађарских и Јевреја Босанске крајине".
ЈКЦ - "Страдање бугарских, мађарских и Јевреја Босанске Крајине" - Фото: СРНА
ЈКЦ - "Страдање бугарских, мађарских и Јевреја Босанске Крајине"Фото: СРНА

Предсједник Јеврејске заједнице у Бањалуци Арие Ливне истакао је да је прошло 70 година од завршетка Другог свјетског рата и погрома Јевреја.

"Никаква књига, филм или приче не могу створити праву слику страхота Другог свјетског рата у којима су страдали Јевреји, Срби, али и сви који су се борили против фашизма", рекао је новинарима Ливне.

Он је нагласио да се фашизам поново јавља у цијелој Европу, да диже главу, те да се због тога мора учинити све да се холокауст више никада не понови.

Извршни директор Јеврејског културног центра Јаков Данон каже да изложба говори о једној од највећих трагедија у модерној свјетској историји, односно холокаусту, али и на који начин она може бити спријечена.

"Снагом цивилног друштва може се спријечити холокауст као што је било у Бугарској у Другом свјетском рату. Нажалост, у осталим земљама Јевреји су страдали, као и сви који су се борили против фашизма", рекао је Данон.

Он је навео да је ова изложба поклон амбасадора Бугарске у БиХ Ангела Ангелова, те да је већ била презентована у бањалучком Банском двору.

Међународни дан сјећања на жртве холокауста - 27. јануар, установљен је 1. новембра 2005. резолуцијом Генералне скупштине УН.