latinica  ћирилица
25/01/2015 |  20:04 | Аутор: РТРС

Забрана физичког кажњавања дјеце и у РС? (ВИДЕО)

Јавност у Србији узбуркала je најава усвајања Породичног закона, којим ће убудуће бити забрањено физичко кажњавање дјеце. Забрана физичког кажњавања дјеце могла би постати и дио породичног законодавства у Српској.
Родитељ туче своје дијете - Фото: илустрација
Родитељ туче своје дијетеФото: илустрација

Заговорници закона наводе да је оваква мјера неопходна, јер је, према њиховом мишљењу, танка линија између кажњавања и злостављања дјеце.

Забрана батина као "васпитне мјере" у одгајању дјеце могла би се ускоро наћи и у законодавству Српске, након што је Омбудсман за дјецу тражио да Породични закон буде измијењен и да се овакво понашање родитеља санкционише.

“Инсистира се на изричитој забрани, не са циљем да се родитељи казне, не са циљем да се дјеци омогући да раде шта хоће, него да се ради на јачању родитељских капацитета на начин да дјецу дисциплинују ненасилним методама”, изјавила је за РТРС Нада Граховац, Омбудсман за дјецу РС.

Стручњаци сматрају да се поступци који вријеђају достојанство дјетета и повређују га могу искоријенити или свести на најмању мјеру увођењем законске казне за неодговорне родитеље.

“Онај ко злоставља дијете мора бити санкционисан, али родитељи морају да науче да примјењују друштвено прихватљиве методе васпитавања дјетета”, ријечи су, Иване Стевановић предсједнице Центра за права дјетета Београд.

Ова тема изгледа да је подијелила јавно мњење у Србији. Ако закон буде усвојен, родитељска моћ биће све мања, а моћ дјеце све већа, каже психотерапеут Зоран Миливојевић. Усвајањем закона отвара се тврди простор и за ширење лажних оптужби било да оне потичу од дјеце, супружника, комшија.

“Ако ви дате дјетету ту могућност да пријави родитеља или га уцијени онда слабимо породицу и дозвољавамо службама полиције да без икаквог повода или само на основу неке сумње уђу у породицу и посљедице тога ће бити да су дјетету везане руке”, додаје Миливојевић.

У Европи су до сада 23 земље законом забраниле физичко кажњавање дјеце, док друге такав начин васпитања санкционишу судским одлукама.

Шведска је прва земља у свијету која је забранила физичко кажњавање дјеце још 1979. године.

Данас свега око шест одсто родитеља Швеђана користи физичку казну и то у виду "пацке по руци".