latinica  ћирилица
25/01/2015 |  20:08 | Аутор: СРНА

Савановић: Не смије бити искључивости социјалних партнера

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да код доношења новог закона о раду не смије бити искључивости социјалних партнера, како се не би прибјегло наметнутим рјешењима, која нису популарна.
Миленко Савановић - Фото: СРНА
Миленко СавановићФото: СРНА

Савановић је рекао да је доношење овог закона у програму рада Владе за ову годину, подсјетивши да током разговора о овом закону, актуелизованих у 2013. години, није могло доћи до заједничког рјешења социјалних партнера, јер је Савез синдиката био искључив и није желио да се уопште улази у ову причу.

"Учинићемо све да социјалне партнере поново скупимо, да се формирају радне групе и мора се бити ригорознији, јер закон мора бити афирмативан и прихватљив за све социјалне партнере", рекао је Савановић вечерас за Алтернативну телевизију.

Он каже да редовност исплате пензија неће бити упитна, иако постоје субјекти који годинама не уплаћују доприносе и нису кажњени, због чега је у наредном периоду потребно направити радикалан заокрет у утврђивању њихове одговорности.

"Већ сутра ћемо формирати радне групе за измјене законских рјешења која ће пореску политику и Инспекторат организовати у једном сасвим другом облику како би били више ангажовани на ефикасности наплате дориноса", најавио је министар.

Према његовим ријечима, буџетска позиција за исплате борачких категорија и категорија породица погинулих бораца остала је на прошлогодишњем нивоу и ова давања ће бити редовно исплаћивана у складу са законом.

"Оног момента када економска моћ Републике буде јача, вјероватно ће и та акумулација за борачке категорије бити већа. Надам се да и ти људи разумију да је економска ситуација тешка", рекао је Савановић.