latinica  ћирилица
27/01/2015 |  12:15 | Аутор: СРНА

МУП РС: Посредством друштвених мрежа могуће нарушити јавни ред и мир

Посредством друштвених мрежа могуће је нарушити јавни ред и мир изазивањем, подстрекавањем туче или физичког напада на другог, као и учинити прекршај угрожавања безбједности пријетњом напада на живот, тијело или имовину, које може имати стварне посљедице, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

МУП је у новом тексту Закона о јавном реду и миру, осим предмета закона и прекршајних санкција, проширио дефиницију појма јавно мјесто, имајући у виду, првенствено, друштвене мреже посредством којих се врше организовања одређених прекршаја јавног реда и мира, а веза се налази у мјесту на којем је наступила посљедица.

Из МУП-а истичу да је немогуће одређене прекршаје, као што су "употреба пиротехничких средстава", "неовлашћена употреба оружја", "конзумирање опојне дроге" и слично учинити на друштвеној мрежи, али је могуће посредством друштвене мреже проузроковати организовано нарушавање јавног реда и мира.

У саопштењу се наводи да у Приједлогу закона о јавном реду и миру ознака "непримјењиво" у изјави о усклађености са прописима ЕУ подразумијева да не постоје извори права ЕУ који се односе на предметну материју, те да дата тематика није регулисана на нивоу ЕУ, већ је остављена земљама чланицама да је саме уређују.

"Уколико је пропис у супротности са прописима ЕУ, односно да постоје извори права ЕУ који се односе на предметну материју, али није вршено усклађивање, ставља се ознака `није усклађивано`, а у складу са Упутством о начину попуњавања Изјаве о усклађености нацрта и приједлога прописа са правном тековином ЕУ и правним актима Савјета Европе", објашњавају из МУП-а.

У саопштењу се подсјећа да је у Републици Српској 26. јула 2014. године ступио на снагу Закон о прекршајима Републике Српске који је као једну од прекршајних санкција увео и казну затвора.

"Такође, мора се имати у виду да је чланом 149. став 3. Закона о прекршајима прописано да уколико лице прихвати одговорност и најкасније у року од осам дана од дана пријема прекршајног налога плати половину изречене новчане казне, ослобађа се плаћања друге половине изречене новчане казне", додаје се у саопштењу.

Из МУП-а истичу да из наведеног јасно произилази да су новчане казне предвиђене Приједлогом закона о јавном реду и миру у суштини мање у односу на важећи Закон о јавном реду и миру.

Напомиње се да је Народна скупштина Републике Српске 2. јула 2014. године утврдила Нацрт закона о јавном реду и миру, а који је био доступан јавности на званичној интернет страници МУП-а и парламента Српске ради достављања евентуалних примједби, приједлога и сугестија.

До измјена Закона о јавном реду и миру, који је ступио на снагу 30. марта 2007. године, дошло је јер су током непосредне примјене овог закона у пракси уочени одређени недостаци и недоречености, као и превазиђеност појединих одредаба које су довеле до потешкоћа у примјени појединих одредаба.

Нацрт и Приједлог закона о јавном реду и миру добили су позитивно мишљење Републичког секретаријата за законодавство.