latinica  ћирилица
27/01/2015 |  13:12 | Аутор: Агенције

Ухапшен градоначелник Приштине, у нередима повријеђено 30 полицајаца (УЖИВО)

Полиција самопроглашеног Косова воденим топовима покушава да растјера демонстранте у центру Приштине. Активисти покрета Самоопредјељење каменицама засули полицију. Повријеђено 30 полицајаца. Повријеђен је и један од лидера Самоопредјељења Висар Имери, а због напада на полицајца ухапшен је и градоначелник Приштине.

Градоначелник Приштине Шпенд Ахмети ухапшен је током данашњих демонстрација у центру града, које још трају, речено је у косовској полицији.

"Ахмети је ухапшен због напада на полицајца", наводе у косовској полицији.

Полиција је данас током уличних нереда ухапсила укупно 33 лица.

Ахмети истовремено обавља функцију замјеника предсједника радикалног албанског покрета "Самоопредјељење".

Косовска полиција бацила је око 13.00 сузавац како би удаљила учеснике протеста у центру Приштине који су каменицама гађали припаднике специјалних јединица полиције, преносе медији у Србији.

До инцидента је дошло након што је представник Самоопредјељења Дардан Мулићај поставио ултиматум полицији да за 15 минута уклони барикаде постављене испред зграде Владе Косова.

Мулићај је прво оптужио полицију Косова да је одузела озвучење учесницима протеста, зауставила аутобусе са демонстрантима и ухапсила једног превозника из Пећи. Додао је да опозиција организује миран протест и да полиција није потребна.

- Министар Александар Јаблановић је мајке Ђаковице назвао дивљацима. Стављамо до знања Влади, полицији Косова, да ми нисмо дивљаци и да није потребно толико обезбјеђење. Тражимо да Трепча хитно постане јавно предузеће - рекао је Мулићај.

Демонстранти, које предводи опозициони Покрет Самоопредјељење, траже оставку министра Александра Јаблановића и да Трепча хитно постане јавно предузеће чему се противе Влада Србије и политички представници Срба с Косова.

Саније Бериша, мајка несталог дјечака из Ђаковице, причала је о увредама које је на рачун мајки Ђаковице наводно изрекао Јаблановић.

Јаблановић је рекао да није вријеђао Мајке Ђаковице, већ да је дивљацима назвао оне који су каменицама спријечили расељене Србе из Ђаковице да обиђу своје домове на Бадње вече.

Шефица посланичке групе опозиционе Иницијативе за Косово Ваљдете Бајрами рекла је да министар Јаблановић за премијера заправо има Александра Вучића и да га зато премијер Косова Иса Мустафа не може смијенити.

- Мустафа треба да поднесе оставку јер је то спас за Косово - рекла је Ваљдете Бајрами и додала да је косовски премијер формирао гломазну владу, са много чланова и политичких званичника.

Она је затражила да се хитно разговара о закону о јавним предузећима и рекла да је он повучен из скупштинске процедуре јер ће се о њему разговарати у Бриселу, на састанку делегација Косова и Србије.

Представница опозиционе Алијансе за будућност Косова Доника Катај Буљупи је подржала захтјеве Самоопредјељења да Јаблановић да оставку и затражила да се хитно разматра Закон о јавним предузећима.

У тренутку када је почео да говори шеф посланика Самоопредјељења Висар Имери дошло је до кошкања између демонстраната и полиције и употребе сузавца.

Након тога, демонстранти су се повукли на око 100 метара од барикада и стање се полако нормализује.

Било је најављено да ће се окупљенима обратити и шеф Самоопредјељења Аљбин Курти.