latinica  ћирилица
27/01/2015 |  14:02 | Аутор: СРНА

У Саборном храму у Сарајеву дјеци подијељено више од 300 пакетића

Велики православни празник посвећен Светом Сави, првом српском архиепископу и просвјетитељу, свечано је данас обиљежен у Саборном храму Рођења пресвете Богородице у Сарајеву Светом литургијом, славским обредом и подјелом светосавских пакетића дјеци.
Пакетићи за дјецу у Сарајеву - Фото: СРНА
Пакетићи за дјецу у СарајевуФото: СРНА

Након што су дјеца заједно отпјевала химну Светом Сави, подијељено им је више од 300 светосавских пакетића.

Свету литургију служио је протојереј-стварофор Владимир Ступар, уз саслужење протођакона Митра Танасића, а потом су причешћена дјеца и обављен славски обред.

Честитајући дјеци и њиховим родитељима празник посвећен Светом Сави, Ступар је истакао да је "Свети Сава најљепше српско дијете и да је још као дјечак заволио Христа свим срцем својим и свом душим својом".

"Сва дјеца која су данас дошла у ову и друге православне цркве достојни су насљедници Светог Саве и наших светих предака", рекао је Ступар.

Он је указао да је једна од највећих предрасуда да се дјеца не могу причестити, јер нису постила.

Према његовим ријечима, дјеца су најпријемчивија за Христа и њима није неопходан пост, али им је неопходан Христос.

"Родитељи који не доводу крштену дјецу у храм и не причешћују их одговараће пред Богом као духовне убице своје дјеце. Чим смо их лишили причешћа, лишили смо их вјечног живота и царства Небеског.

Дјеци није довољно даровати материјалну сигурност, усмјеравати их ка богатствима овог свијета. Дјеци је неопходан Христос. Ако дјеца не осјете љубав Божију, она ће увијек бити незадовољна", нагласио је Ступар.

Он је указао на потребу да се српски народ искрено и истински врати Богу и да су залог тог повратка дјеца.

Свети Сава прослављен је данас и у осталим храмовима Митрополије дабробосанске.