latinica  ћирилица
27/01/2015 |  15:41 | Аутор: 24sata.rs

Питања пацијената која су насмијала српске љекаре

Ниједан лијек не може да замијени смијех, али зато смијех може да замијени сваки лијек.

Душанка Стевовић Гојгић пуних 29 година ради у Хитној помоћи и са колегама на терену и у "call"  центру користила је прилику да прикупи “бисере“ пацијената.

Много је разлога да се смијемо, смијех јача имунитет, ствара осјећај задовољства, вентил којим се човјек ослобађа негативних осјећања, а и признајте, љепши смо кад се смијемо.

"Човјек који се смије је опуштен, у мозгу му се лучи серотонин, хормон среће и задовољства, мишићи су релаксирани, тијело је задовољно. Кад погледате човјека који се смије он вам дјелује здраво. У данашње вријеме људи су у грчу, стиснутих усана и обрва, са болном гримасом на лицу. Смијех нам је потребан, као и здраве мисли, а да бисмо били весели потребно је мање труда него што нам се чини", каже Душанка Стевовић Гојгић.

Докторица каже да међу анегдотама пацијената има једна коју препричавају за сваку Нову годину.

"Домаћица је извадила прасе из замрзивача да испече за сутрашњи ручак, али га је увече ставила у каду да се одмрзне. Пошто је муж укључио машину да му се опере униформа, машина је заливала прасе том водом и онда је домаћица нас позвала да пита: “ Да ли прасету нешто фали?“, препричава докторица.

Она каже да већина људи који траже Хитну помоћ то раде у брзини, па и не схвате шта тачно говоре.

Смијешне изјаве пацијената:
- "Цијели дан не знам гдје ми је муж! Да ли ви добијате информацију од пацијената кад их одвезете, гдје их одвезете?"

- "Мени се све у глави побрљало, имам и вртеж и трнеж (вртоглавицу и трњење)"

- "Ја сам метереолопата (метеоропата)! Од кад су најавили да ће да се прољепша вријеме, ударило ме нешто у главу, отпозади".

- "Већ два дана имам столицу војничке боје. Можда ви нисте служили војску, али то вам је на зелено. Али није ни то битно. Плашим се да ми нису пропали они магистрални крви судови, Е75."

- "Била сам данас на скендеру (скенеру), глава ми зуји ко као концертна дворана. Јел може неко да дође да ме наштимује?"

- "Ја болујем од дијагнозе. Како које? Од моје."

- "Стално сам у фрци. Ако ја попијем овај бромапезан (бромазепам) од три промила (милиграма), па возим кола, је л' ће да ми га открију ако дувам?"

- "Цијели дан повраћам неко зеленило. А каква ми је столица? Дрвена, па тапацирана".

- "Моје дијете је ујео миш. Колико има година? Напунио 32 прије неки дан. За шта га је ујео? Зато што га је хватао".

- "Ја често имам аритмије и била сам на испитивању, али ми нису дали онај халтер (холтер) да носим, да видим колико имам импулса (пулс)."

- "Је л' да причам? Јесте ли ви сад прави човјек или сте банкомат од аутомата?"