latinica  ћирилица
27/01/2015 |  16:02 | Аутор: СРНА

Михајловић: Без избора потпредсједника и на наредној сједници

Делегат у Дому народа федералног Парламента Славиша Михајловић /СНСД/ не очекује да ће на сједници овог дома, заказаној за петак, 30. јануар, бити изабрани потпредсједавајући ФБиХ и овог дома из реда српског народа.

"На фону принципа да би Клуб Срба требао дати заједнички приједлог који би морала прихватити парламентарна већина, мислим да у петак нећемо имати ријешена кадровска питања када је ријеч о српској квоти", рекао је Михајловић Срни.

Он је навео да СНСД разговара са свим партијама које партиципирају у Клубу Срба и да свима жели дати простор за приједлоге, али и напоменуо да ће СДП, који има шест делегата у овом клубу, сједницу Главног одбора, на којој ће бити ријечи о кандидатима за ове функције, одржати у суботу, 31. јануара.

Михајловић је потврдио да је јуче одржан састанак највишег руководства СНСД-а, коме је присустовао и предсједник Милорад Додик, на коме је закључено да треба "спријечити СДА да по својој формули формирања федералне власти да ексклузивно право Демократском фронту да заузме све српске позиције".

Он каже да је на састанку било ријечи о неколико кандидата који би били легитимни представници српског народа који живе у ФБиХ и који ће штитити српске интересе.

"СНСД ће се у наредном периоду потрудити да кроз своје делегате у Дому народа да снагу Клубу Срба. Желимо поставити нови тренд дјеловања Дома народа и вратити му његов првобитни смисао, а то је да клубови буду ти који ће предлагати своје функционере из квоте и Срба, Хрвата и Бошњака", рекао је Михајловић.

У складу с тим, каже Михајловић, СНСД ће наставити разговоре са свим политичким партијама које имају делегате у Клубу Срба и покушати окупити иницијативу која би требала резултирати приједлозима за потпредсједника ФБиХ и Дома народа.

Конститутивна сједница Дома народа ФБиХ је прекинута, а није изабран замјеник предсједавајућег Дома из реда српског народа, нити потпредсједник ФБиХ.

Клуб Срба у Дому народа Парламента ФБиХ умјесто 17 чини 13 делегата због чињенице да је Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ одбила четири кандидатуре кандидата који су се у два изборна процеса различито изјашњавали.

У овом клубу СДП БиХ има шест делегата, СНСД три, а по једног делегата имају "Наша странка", Либерална странка БиХ, Народна странка "Радом за бољитак" и ДФ.

Наставак конститутивне сједнице Дома народа Парламента ФБиХ заказан је за петак, 30. јануар, потврдила је Срни предједавајући овог дома Лидија Брадара.