latinica  ћирилица
27/01/2015 |  16:31 | Аутор: СРНА

Вулин: Аушвиц је опомена данашњем човјечанству

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Србије Александар Вулин изјавио је данас да је Аушвиц велико упозорење читавом човјечанству, а ужаси холокауста оно што мора да опомиње планету на опасност од понављања ратова и злочина.
Александар Вулин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВулинФото: ТАНЈУГ

Вулин, који представља Србију на церемонији обиљежавања 70 година ослобађања логора Аушвиц, нагласио је да опасност од понављања сукоба и силе великих и моћних над малим и незаштићеним никада не пролази и подсјетио да је Србија у Другом свјетском рату била дио антифашистичке коалиције.

"Србија неће и не сме да заборави своју антифашистичку прошлост. Србија је била увек на страни оних који пате и на страни добра", рекао је Вулин у Пољској, преносе београдски медији.

Он је указао да је само у Аушвицу страдало више од 15.000 људи са простора бивше Југославије и нагласио да се то "не смије ни заборавити нити опростити".

Аушвиц, у историји обиљежен као мјесто најмонструознијих злочина које је у име идеологије починио човјек над човјеком, ослободила је 27. јануара 1945. година Црвена армија.

Генерална скупштина УН је 1. новембра 2005. године 27. јануар установила као Међународни дан сјећања на жртве холокауста.