latinica  ћирилица
27/01/2015 |  16:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Загреб повукао потјерницу за Главашем

Жупанијски суд у Загребу повукао је потјерницу за Бранимиром Главашем, који је изашао из мостарског затвора гдје је служио казну због ратних злочина над Србима.

Рјешење о притвору престало је да важи чим је Главаш ступио на извршење казне. Како је рјешење о притвору престало да важи по сили закона, нема ни разлога за потјерницом, речено је након одлуке Ванрасправног вијећа.

На ово рјешење није допуштена жалба, навели су из суда.

Потерницу за Главашем загребачки суд је расписао 16. јануара, пошто му је Уставни суд укинуо правоснажну пресуду на осам година затвора, због ратних злочина над Србима, по којој је служио казну у Босни и Херцеговини.

По изласку из затвора, 20.јануара, још је важила неправоснажна пресуда којом је био осуђен на десет година затвора, па је загребачки суд расписао потерницу.

Када је пуштен из мостарског затвора, Главаш је казао да ће се одазвати позиву хрватског Врховног суда, коме је наложено понављање поступка, ако га из те институције позову.

Потјерницу је коментарисао као техничко питање и рекао да си његови адвокати затражили од Врховног суда да она буде повучена.

Главаш је био осуђен у случајевима "гаража" и "селотејп" на осам година затвора због ратног злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. године, а одслужио је три петине затворске казне, и то у затворима у БиХ, по својој вољи.