latinica  ћирилица
27/01/2015 |  17:16 | Аутор: Блиц

Нутела и Јагода забрањена имена у Француској

Суд у сјеверном француском граду Валенсијен одбио да одобри имена Нутела и Јагода која су родитељи жељели да дају својим недавно рођеним ћеркама.

У првом случају, суд је у образложењу своје одлуке навео да назив намаза од чоколаде и љешника никако не може да буде име за дијете.

То једноставно "није у интересу дјетета" које би због таквог имена могло да буде исмјевано и омаловажавано у друштву, закључио је суд, те самоиницијативно преименовао девојчицу у Ела.
Ако баш инсистирају, родитељи ће моћи да своју ћерку зову Нутела - али само као надимак.

Ни име Јагода ("Fraise" на француском, ријеч која се често користи у сленгу умјесто ријечи фаца, њушка, глава), који је други пар родитеља желио да да својој ћерки, није наишло на одобрење суда.

"Такво име би неминовно било узрок шиканирања, што би се лоше одразило на дијете", закључио је суд.

Знајући да могу да буду одбијени, родитељи су већ имали спремну замјену - Фрезин (Fraisine, у преводу Јагодица), старинско име које је често коришћено у XIX вијеку, а против ког суд није имао ништа против.

Французи имају право да својој дјеци дају имена по свом избору. Уколико, међутим, лице задужено за регистрацију имена примјети да је оно супротно интересу дјетета, дужан је да ствар просљеди суду.