latinica  ћирилица
27/01/2015 |  18:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Преживjели логораши: Да се Холокауст никад не понови (ВИДЕО)

Преживјели логораши који су се данас окупили на мјесту некадашњег нацистичког логора Аушвиц-Биркенау поводом обиљежавања 70. годишњице његовог ослобођења, упутили су апел човјечанству да не дозволи да се злочини Холокауста икад више понове.
Жртве холокауста - Фото: RT
Жртве холокаустаФото: RT

Скупу присуствује 300 преживјелих логораша и представници 40 званичних делегација.

Комеморација је почела концертом класичне музике након којег су поздрављени преживјели логораши.

Обраћајући се окупљенима пољски предсједник Бронислав Коморовски је рекао да се налазе на мјесту где је "људско биће сведено на логорашки број".

"Наша је дужност да се сјећамо, због нас самих и због будућности", рекао је он, а пренио немачки радио Дојче веле.

Совјетске јединице су 27. јануара 1945, ослободиле логорски комплекс Аушвиц-Биркенау у којем је убијено најмање 1,1 милион људи махом Јевреја.

Пољска, како је Коморовски истакао, поштује совјетске ослободиоце логора Аушвиц.

Преживјела логорашица Халина Биренбаум (1929) поручила је да је њена највећа дужност да "исприча другима колико су људи (у логору) жељели да живе", пренио је Би-Би-Си.

"Живјела сам сан своје мајке да видим пораз мучитеља", рекла је она осудивши порицање Холокауста и упозоривши да антисемитизам и даље остаје пријетња.

"Ми преживјели не желимо да наша прошлост постане будућност наше деце", рекао је Роман Кент (1929) обраћајући се окупљенима.

Истог датума када је Црвена армија 1945. године ослободила Аушвиц-Биркенау, симбол масовног страдања људи, већином Јевреја, у Другом свјетском рату, у свијету се обележава Међународни дан сећања на жртве холокауста, који је 1. новембра 2005. године установила Генерална скупштина УН.

Повезабе вијести:
Међународни дан сјећања на жртве Холокауста (ВИДЕО)
Вулин: Аушвиц је опомена данашњем човјечанству