latinica  ћирилица
27/01/2015 |  18:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Нереди у Приштини - 56 полицајаца повријеђено

у данашњим насилним протестима у Приштини тешко и лакше повријеђено 56 полицајаца и приведено више од 100 лица. Премијер и замјеник премијера самопроглашеног Косова, Иса Мустафа и Хашим Тачи, оцијенили су да су данашњи протести у Приштини напад на косовске институције и покушај да се власт преузме насиљем.

На ванредној конференцији за новинаре, Мустафа је рекао да се власт добија гласовима, а не насиљем на улици.

Ко год види овакву Приштину од евентуалних инвеститора, побјећи ће са Косова, рекао је Мустафа, који је захвалио полицији за професионализам и позвао на толеранцију и међуеетницку толеранцију.

Упитан да ли ће смијенити министра Александра Јаблановића, косовски премијер је рекао да разлог за данашње протесте нису ни Јаблановић ни Трепча, наглашавајући да су данас позиви демонстраната били за рушење владе, а не Јаблановића.

Мустафа је навео да нико нема право да угрожава уставни поредак и истакао да је питање Јаблановића само изговор за планиране сценарије. Данас су уништени тргови у центру Приштине и то је неприхватљиво, јер су их грађани платили својим знојем, закључио је Мустафа.

Замјеник премијера Хашим Тачи је рекао да је данас био покушај опозиционих политичких субјеката да насиљем преузму власт.

Према његовим ријечима, слике које иду у свијет данас из Приштине су веома лоше за Косово и наносе штету Косову у сваком смислу.

Морамо се научити да прихватимо резултате изборе и да ниједна политичка партија нема право да даје ултиматуме полиције, рекао је Тачи, који је позвао опозицију да демократским путем у косовским институцијама тражи рјешење проблема, а не на улицу.

Повезане вијести:
Ухапшен градоначелник Приштине, у нередима повријеђено 30 полицајаца