latinica  ћирилица
27/01/2015 |  18:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђукановић: Суторина је црногорска

Црногорски премијер Мило Ђукановић каже да отварање питања Суторине, односно границе са БиХ, најмање може штетити Подгорици, оцјењујући да БиХ не поштује правила и раније споразуме којих би се морала придржавати.

"Босна и Херцеговина показује отворене територијалне претензије према суседној држави и то може имати посљедице на перцепцију региона. То није добра порука инвеститорима, јер ако они читају да се у 21. вијеку бавимо питањима разграничења, то није за њих инспиративно", поручио је Ђукановић и подсјетио да је Бадинтерова комисија утврдила границе бивших југословенских република, преноси Танјуг.

Ђукановић је рекао да је та прича много више у жижи јавности него што заслужује.

"То не може успорити наш европски и евроатлантски пут. Отварање тог питања је веома деструктивно и непаметно и може да произведе штете чија ће крајња адреса најмање бити Црна Гора. То може да отвори прије свега политику успостављања веће функционалности БиХ, што је услов њиховог евроатлантског и европског пута", рекао је премијер гостујући у емисији Одговор на одговор на Радију Црне Горе.

Ђукановић је нагласио да међународне арбитраже не може бити без сагласности две државе. "Не може нико претпоставити да би Црна Гора дала сагласност да се расправља о томе", навео је Ђукановић.

Црногорски премијер је коментарисао и иницијативу опозиционог Демократског фронта о прелазној влади која би организовала нове изборе, рекавши да опозицији треба више разума и рационалности у политици.

"То се дешава у друштвима која су у ванредним условимa – рата, нефункционисања политичког система и тешких поремећаја. Црној Гори не треба ни прелазна ни влада националног јединства, јер имамо демократски изабрану Владу која има легитимитет и функционише испуњавајући основне циљеве", додао је премијер.

"Опозиција жели да оствари свој недосањани сан – да буде на власти мимо избора, јер зна да на њима нема шта да тражи", рекао је Ђукановић.

Потписивање коалиционог споразума са Социјалдемократском партијом услиједиће када се створе услови да то не буде документ у којем ће бити креиране нове баријере реализацији развојних пројеката, а потом се може очекивати реконструкција односно попуњавање министарских мјеста у Влади, најавио је црногорски премијер.

Ђукановић се заложио за градњу ауто-пута и додао, одговарајући на критике, да "реализација тог пројекта није пут у дужничко ропство, већ пут ослобођења од тог ропства", наводећи да је Црна Гора добила најповољнији кредит за градњу ауто-пута.