latinica  ћирилица
27/01/2015 |  18:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Инаугурација Колинде Грабар Китаровић 15. фебруара

Инаугурација новоизабаране хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић биће одржана 15. фебруара у Загребу.

Страним амбасадама у Храватској упућена је дипломатска нота поводом инаугурације Колинде Грабар Китаровић, потврдила је Сабору Јадранка Јурсенко Керо, шеф транзиционог тима председнице Хрватске, преноси Танјуг.

Тачно је да ће се инаугурација одржати 15. фебруара, то је недјеља, рекла је Јадранка Јурсенко Керо напомињући да је то данас "усаглашено и потврђено" у Канцеларији предсједника и да грађани "позитивно реагују" на тај датум.

"У овом периоду транзиције све припреме се одвијају са канцеларијом предсједника... сарадња је јако добра", прецизирала је Јурешко Керо новинарина у Сабору након обиљежавања Међународног дана сјећања на жртве Холокауста.

Нагласила је да ће грађани бити на вријеме обавијештени о протоколу и додала да је данас кренула и службена дипломатска нота према свим дипломатско-конзуларним представништвима у Хрватској, преноси Вечерњи лист.

"Очекујемо да би до 5. фебруара могли знати коначан списак свих страних званичника - државника, представника страних влада који ће присуствовати инаугурацији", објаснила је Јурешко Керо и додала да за сада имају неколико потврда доласка страних предсједника, али да "због безбједносних разлога није примјерено сада о томе говорити".

Протокол инаугурације требало би да се разликује од досадашњих, истакала је Јурешко Керо која мисли да ће сам догађај бити и продужен, односно да неће бити само 30 минута каква је била пракса током досадашњих протокола.

"Грабар Китаровић има своје жеље, појавиће се нови национални елементи, биће ту и гарда и лента и неки дијелови програма који до сада нису били, али, понављам, још све договарамо с Канцеларијом предсједника. Мислим да ће бити угодних изненађења" , каже Јурешко Керо.

У буџету Канцеларије предсједника сада је, додаје, предвиђено око 600.000 куна за трошкове инаугурације, а у тај износ улази и трошак смјештаја страних делегација.

Новинаре је занимало да ли нова предсједница Хрватске и даље жели да Канцеларију предсједника с Пантовчака пресели на другу локацију – у Високу улицу.

"Наравно да је то жеља изабране предсједнице, али тек кад ступи на дужност она ће имати све полуге и све механизме да провјери које су могућности и у Високој улици и можда и на другим локацијама, као и да се види стање на Пантовчаку... па ће се након тога, уз договор и консултације са стручњацима, размотрити идеја пресељења", нагласила је Јурешко Керо.

Иаугурација ће се, наводи ХРТ, као и пређашње одржати на Марковом тргу и то тачно у подне, а Грабар Китаровић ће положити заклетву пред предсједницом Уставног суда Јасном Омејец.

Грабар Китаровић (ХДЗ) је у другом кругу предсједничких избора, одржаном 11. јануара, побиједила Иву Јосиповића (СДП) који је на челу државе био претходних пет гоидина - од 19. фебруара 2010.